23 września 2016

Faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą

 
Faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą
Dostałam od teściowej bardzo okazałego kabaczka. Zastanawiałam się do co z niego ugotować, zazwyczaj używam dużo mniejszych okazów. Popatrzyłam na zawartość lodówki i tak powstał dzisiejszy przepis na faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą. Można powiedzieć, że to kwintesencja jesiennych smaków: kabaczek, mięsny farsz z dodatkiem papryki i dyni, pomidory i odrobiną mozzarelli. To pyszne danie idealnie nadaje się na obiad albo ciepłą rozgrzewającą kolację. Ponieważ bardzo lubię faszerować i zapiekać warzywa, na blogu znajdziecie sporo przepisów np.:  na  czerwoną paprykę faszerowaną mięsem z indyka, paprykę faszerowana kaszą jaglaną, pieczarki faszerowane szpinakiem albo pomidory zapiekane z kaszą jaglana i bobem. Kabaczek i cukinia to jedno i to samo warzywo, może wiec użyć tego które macie akurat pod ręką. U mnie w domu zawsze „duże ogórki” z jasną skórką nazywano kabaczkami, a te ciemno zielone cukinią – do dziś trzymam się tego nazewnictwa.
 
Faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą

Jak zrobić faszerowanego kabaczka lub cukinię?

Składniki:
  • duży kabaczek lub cukinia
  • 350 g mięsa mielonego np. z łopatki
  • 250 g dyni
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • jajko
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)
  • 2 kule mozzarelli
  • 2 – 3 pomidory

Dodatkowo:
  • olej do skropienia blachy
  • papier do pieczenia

Kabaczka lub cukinię pokroić w 1 ½ cm plastry (nie obierać ze skóry), wyciąć środek z pestkami. Pomidory przelać wrzątkiem i orać ze skóry i pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć i pokroić w plastry.

Cebulę obrać pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnie z łyżką masła klarowanego – cebulę zeszklić. Dynie obrać i paprykę oczyścić z gniazd nasiennych – warzywa pokroić w 1 cm kostkę. Dodać do cebuli , oprószyć solą i smażyć około 7 minut aż warzywa zmiękną- pozostawić do przestygnięcia.

Do miski wrzucić mięso mielone, przestudzone warzywa, jajko, sól, mielona paprykę, i domowy pieprz ziołowy – wymieszać. Do masy mięsnej dodać około 2 łyżek bułki tartej.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić lejem. Ułożyć na niej krążki kabaczka i oprószyć solą. Otwory wypełnić mięsem mielonym. Na wierzchu każdego krążka  ułożyć plaster pomidora, posolić i oprószyć pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut. Po tym czasie na każdej porcji położyć plaster mozzarelli i piec kolejne 5 minut, ąz ser rozpuści się.

Podawać na obiad lub na kolację ze skibka domowego pieczywa.

Smacznego:- )

Faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą
Faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą
Faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą



                              

3 komentarze: