Dostałam od teściowej bardzo okazałego kabaczka. Zastanawiałam się do co z niego ugotować, zazwyczaj używam dużo mniejszych okazów. Popatrzyłam na zawartość lodówki i tak powstał dzisiejszy przepis na faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą. Można powiedzieć, że to kwintesencja jesiennych smaków: kabaczek, mięsny farsz z dodatkiem papryki i dyni, pomidory i odrobiną mozzarelli. To pyszne danie idealnie nadaje się na obiad albo ciepłą rozgrzewającą kolację. Ponieważ bardzo lubię faszerować i zapiekać warzywa, na blogu znajdziecie sporo przepisów np.: na czerwoną paprykę faszerowaną mięsem z indyka, paprykę faszerowana kaszą jaglaną, pieczarki faszerowane szpinakiem albo pomidory zapiekane z kaszą jaglana i bobem. Kabaczek i cukinia to jedno i to samo warzywo, może wiec użyć tego które macie akurat pod ręką. U mnie w domu zawsze „duże ogórki” z jasną skórką nazywano kabaczkami, a te ciemno zielone cukinią – do dziś trzymam się tego nazewnictwa.
Jak zrobić faszerowanego kabaczka lub cukinię?
Składniki:
- duży kabaczek lub cukinia
- 350 g mięsa mielonego np. z łopatki
- 250 g dyni
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- jajko
- 2 – 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli (do smaku)
- 2 kule mozzarelli
- 2 – 3 pomidory
Dodatkowo:
- olej do skropienia blachy
- papier do pieczenia
Kabaczka lub cukinię pokroić w 1 ½ cm
plastry (nie obierać ze skóry), wyciąć środek z pestkami. Pomidory przelać wrzątkiem
i orać ze skóry i pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć i pokroić w plastry.
Cebulę obrać pokroić w kostkę i wrzucić na
rozgrzaną patelnie z łyżką masła klarowanego – cebulę zeszklić. Dynie obrać i paprykę
oczyścić z gniazd nasiennych – warzywa pokroić w 1 cm kostkę. Dodać do cebuli ,
oprószyć solą i smażyć około 7 minut aż warzywa zmiękną- pozostawić do
przestygnięcia.
Do miski wrzucić mięso mielone, przestudzone
warzywa, jajko, sól, mielona paprykę, i domowy pieprz ziołowy – wymieszać. Do
masy mięsnej dodać około 2 łyżek bułki tartej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić lejem. Ułożyć na niej krążki
kabaczka i oprószyć solą. Otwory wypełnić mięsem mielonym. Na wierzchu każdego
krążka ułożyć plaster pomidora, posolić
i oprószyć pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut. Po tym
czasie na każdej porcji położyć plaster mozzarelli i piec kolejne 5 minut, ąz
ser rozpuści się.
Podawać na obiad lub na kolację ze
skibka domowego pieczywa.
Smacznego:- )
Faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą |
Faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą |
Faszerowany kabaczek zapiekany z mozzarellą |
bardzo smakowitą ma prezencję ten kabaczek :)
OdpowiedzUsuńDla mnie jak najbardziej wersja z cukinią! :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń