Uwielbiam dynie. Nie tylko za ich smak, uniwersalne zastosowanie, ale przede wszystkim za ich kolor. Lubię kiedy stoją sobie na kuchennym oknie i czekają na swoją kolej. Co z nich ugotowałam dziś? Szybki, rozgrzewający, jesienny obiad: kaszę jaglaną z dynią i jarmużem. Jeśli chcecie możecie kaszę jaglana ugotować dzień wcześniej i przechować ją w lodówce. Wówczas zrobienie sycącego obiadu lub kolacji nie zajmie Wam dużo czasu. Zamiast jarmużu możecie dodać do dyni i kaszy szpinak, będzie równie smacznie.
Kasza jaglana z dynią i jarmużem |
Jak przygotować kaszę jaglaną z dynią i jarmużem?
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 350 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- szczypta tymianku
- 1cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 100 g jarmużu
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli słonecznej
- pieprz cayenne
Dodatkowo:
- 3 łyżki uprażonych pestek dyni
Kaszę jaglaną uprażyć w suchym garnku, kiedy zacznie unosić się miły zapach zalać ją wodą, wypłukać. Kaszę gotować w podwójnej ilości wody przez około 15 – 20 minut.
Dynie pokrojoną w kostkę wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć około 10 minut, aż dynia będzie miękka ale jędrna. Odłożyć na bok (dynię można też upiec w piekarniku).
Jarmuż przebrać, usunąć twarde części i podzielić na mniejsze kawałki. Jarmuż przelać na sicie wrzątkiem.
Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawy (sól słoneczną, tymianek, pieprz cayenne) wymieszać. Dodać jarmuż i dynię, całość doprawić do smaku sokiem z cytryny i posiekana natką pietruszki.
Przed podaniem kaszę jaglaną z dynią i jarmużem posypać uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego:- )
Kasza jaglana z dynią i jarmużem |
Kasza jaglana z dynią i jarmużem |
Kasza jaglana z dynią i jarmużem |
No i już wiem do czego wykorzystać dynię, która mi jeszcze została :) Wygląda smakowicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuń