27 lutego 2013

Kasza jaglana z warzywami

Prosty sposób na obiad z kaszy jaglanej, wystarczy wymieszać ją z warzywami i zdrowy obiad gotowy. Użyłam warzyw jakie miałam pod ręką, ale możecie dowolnie modyfikować mieszankę :- ) Jaglankę z warzywami można podać jako samodzielne danie lub z grillowaną rybą lub mięsem. Smacznego:- )
Składniki:
• ½ szklanki kaszy jaglanej
• 100 – 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
• 100 – 150 g brokułu (może być mrożony)
• 1 czerwona papryka
• 1 czerwona cebula
• 2 marchewki
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• ½ puszki czerwonej fasoli
• ½ łyżeczki kurkumy
• szczypta imbiru
• 1 łyżeczka czerwonej papryki
• pieprz
• sól

Ugotować kaszę jaglaną. Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić kaszy :-)). Kaszę zalać gorącą wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać szklanką gorącej wody (kaszę jaglana gotuje się w podwójnej objętości wody). Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania. Jeśli okaże się, że kasza nie jest wystarczająco miękka dodać odrobinę wody i jeszcze chwilę gotować.

Warzywa pokroić. Brokuł podzielić na różyczki, paprykę, cebulę w kostkę, marchewkę w plasterki, fasolkę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę – zeszklić. Dodać paprykę, marchew, zieloną fasolkę i dusić z odrobiną wody (ok. 50 ml) jakieś 5 – 7 minut. Dodać brokuł i czerwona fasolę i przyprawy - dalej dusić aż warzywa będą miękkie. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Do warzyw dodać ugotowaną wcześniej kaszę i całość wymieszać.

Podawać jako samodzielne danie lub z grillowaną rybą.

Smacznego:- )

Wartość energetyczna 1 porcji: 244 kcal
Białko: 6,5 g 
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 62 g
Błonnik: 12,7 g





11 komentarzy:

  1. zapowiada się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o widzę jaglanka króluje i u ciebie :) pyszna opcja z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również uległam fascynacji kaszą jaglaną :D ;) bardzo fajny blog - próbuję już kolejny przepis z jaglanką i na prawdę polecam wszystkim!
    Ja związku z brakiem brokułu zrobiłam z 300g fasolki żółtej szparagowej (mrożonej)+ troszkę zielonego mrożonego groszku + duża marchewka + 0,5 czerwonej papryki + 1,5 cebuli + zioła (tymianek, zioła prowansalskie itp.), sól, pieprz i powiem jedno - ekstra!!!! rewelacja jako samo danie, ale na 100% wróci jako dodatek do różnych mięs i pieczonej rybki ;)
    serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa, dobrze wiedzieć, że mój blog jest inspiracją dla innych :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. ugotować kaszę, ale jak? Czy na początek należy ją uprażyć w garnku suchym, bez oliwy? czy jak?

    OdpowiedzUsuń
  5. No to mam już pomysł na dzisiejszy obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo ;) uwielbiam zdrowa kuchnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Super opcja kaszy jaglanej z parowara (mam z philipiaka) Wcześniej zawsze prażę kaszę, bardzo lubię zapach orzecha. w piętrowym parowarze mogę wrzucić pierś kurczaka i warzywa. Szybki obiad!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...