14 września 2016

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bułką tartą

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bułką tartą
Knedle śliwkowe najlepiej smakują we wrześniu. Śliwki są już bardzo słodkie i dojrzałe, a ziemniaki mają już wystarczającą zawartość skrobi. Najczęściej knedle przygotowywałam z ziemniaków które pozostały mi z obiadu, tym razem jednak ugotowałam je  specjalnie i to w mundurkach. Polecam, knedle wyszły wyśmienite! Robiąc ciasto ziemniaczane czy to na knedle, czy też na kluski śląskie, kopytka, albo gnocchi pamiętajcie, że nie lubi ono zbyt długiego ugniatania. Im dłużej się je ugniata tym więcej trzeba dodać mąki, a jeśli użyjemy jej za dużo ciasto będzie za twarda i niesmaczne. Ciasta ziemniaczanego nie można też przygotowywać na zapas, należy je zrobić  tuż przed gotowaniem. Knedle najlepiej smakują polane uprażoną na maśle bułką tartą, posypane cukrem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany. Ciekawe jak serwujecie knedle, macie swoje tajemne składniki?


Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bułką tartą

Jak zrobić knedle ze śliwkami?


Składniki na ciasto (na około 12 knedli):
  • 500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 2  jajka
  • 250 g mąki orkiszowej typ 720
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 10 – 12 sztuk śliwek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.

Do ziemniaków dodać jajka, sól, mąkę ziemniaczaną  i stopniowo mąkę orkiszową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być gęste, elastyczne, ale niezbyt twarde.

Śliwki poprzecinać do połowy, wyjąć pestki i obtoczyć w łyżce maki ziemniaczanej.

Ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka zrobić placek, a na jego środku ułożyć wydrylowaną śliwkę oraz ½ łyżeczki cukru. Dokładnie zlepić brzegi i toczyć  kulkę.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle włożyć do garnka i gotować  pod przykryciem aż knedle wypłyną na wierzch, zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 2 – 3  minuty (w zależności od wielkości knedli). Wyławiamy łyżką cedzakową na duży talerz.

Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tarta i chwilę prażyć, aż bułka nabierze złotego koloru. Knedle  podawać polać bułką tartą uprażoną na maśle, posypać grubym cukrem z dodatkiem cynamonu lub   z dodatkiem kwaśnej  śmietany.

Smacznego:- )

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bułką tartą

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bułką tartą

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bułką tartą



                              

4 komentarze :

  1. pyszności, ciekawe kiedy ja sobie w końcu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Może jutro Ci się uda zrobić pyszne knedle ze śliwkami?

      Usuń
  2. Jeszcze nie robiłam knedli i jak widzę ten przepis to mam ochotę się zabrać za niego zaraz, teraz, już :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jeszcze nie robiłaś, koniecznie się skuś :) To jeden z ulubionych obiadów Juniora :)

      Usuń