Krajanka śliwkowo-kokosowa |
Jakieś ciacho trzeba upiec na weekend. Sięgnęłam do mojego bardzo już starego zeszytu z przepisami, od dawna już nieaktualizowanego i trafiłam na przepis na krajankę śliwkowo-kokosową. Krajanka w oryginale była przełożona dżemem z czarnej porzeczki, ale sięgnęłam po świeżo usmażone powidła śliwkowe. Wyszło pysznie. Ciasto jest dość słodkie i przypomina popularne kokosanki. Przepis nie jest skomplikowany, więc poradzi sobie z nim każdy. Krajanka śliwkowo-kokosowa cudownie smakuje do popołudniowej kawy, aż chce się zjeść drugi kawałek :- )
Krajanka śliwkowo-kokosowa |
Jak zrobić krajankę śliwkowo - kokosową?
Masa kokosowa:
- 2 jajka
- 125 g masła
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 szklanki wiórków kokosowych
Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
Dodatkowo:
- około 250 – 350 g powideł śliwkowych bez cukru
(lub innego ulubionego kwaskowatego dżemu np.: z czarnej porzeczki lub agrestu)
Najpierw należy przygotować masę kokosową. W garnku roztopić masło, dodać cukier, wiórki kokosowe i chwile podgrzewać aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masę ostudzić i wymieszać z dwoma jajkami.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować kruche ciasto zagniatając szybko mąkę z cukrem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszce, na wierzchu ułożyć powidła śliwkowe, a następnie masę kokosową.
Piec 30 – 40 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku. Ciasto wystudzić, kroić całkowicie wystudzone.
Smacznego :- )
Krajanka śliwkowo-kokosowa |
Przepis bierze udział w akcji "Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej"
i o tego prezentuje się bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńMmm smakowite połącznie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze Ci sie podoba :)
UsuńSmaczne:)ja zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru,wierzch kokosowy bardzo tu pasuje,fajne ciasto się udało:)
OdpowiedzUsuńZnakomite, robiłam z czarną porzeczką. Rzeczywiście jest bardzo słodkie, ale korzyść z tego taka, że dużo nie da się zjeść na raz i starczy na dłużej. Super przepis.
OdpowiedzUsuńCzy spód można najpierw podpiec? Zdarzyło mi się już, co prawda w innym przepisie, że ciasto kruche nie dało rady się upiec ze względu na obecność dżemu.
OdpowiedzUsuń