Pierogi dyniowe z kaszanką |
Dawno nie dzieliłam się z Wami nowym przepisem na pierogi. Nie oznacza to że ich nie robię, nie zawsze jednak zdążę je sfotografować. Dziś za to mam dla Was wyjątkowy przepis na pierogi dyniowe z kaszanką. Trafiłam na nie przypadkiem szukając przepisu na dyniowe ciasto pierogowe – od razu wiedziałam, że je zrobię. Zaskakujące, ale wyśmienite! Faceci w moim domu zgodnie stwierdzili, że tak podaną kaszankę mogą jeść codziennie. Ciasto jest miękkie i żółte od puree dyniowego i świetnie się komponuje z czarnym farszem. Nadzienie z kaszanki należy mocno doprawić, aby była wyrazista w smaku i pikantna. Ciekawa jestem co sadzicie o takim połączeniu i czy skusicie się na taka wersje pierogów. Polecam także wcześniejszy przepis na pierogi z dynią z farszem serowym.
Pierogi dyniowe z kaszanką |
Jak zrobić pierogi dyniowe?
Nadzienie z kaszanki:
- 250 g kaszanki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- domowy pieprz ziołowy (przepis TUTAJ)
Okrasa:
- 1 cebula
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotować farsz: kaszankę
usunąć z flaka. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię
wrzucić kaszankę. Kiedy będzie gorąca dodać cebulę i czosnek, doprawić pieprzem
i majerankiem. Całość chwilę podsmażać, aż cebula się zeszkli. Farsz ostudzić.
Przygotować okrasę: na
patelni rozpuścić smalec ze skwarkami dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól i
pieprz. Podsmażać, aż cebula ładnie się zarumieni.
Ciasto na pierogi:
- 1 ½ szklanki maki pszennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g puree z dyni Hokkaido
- około ¼ szklanki gorącej wody
- ¼ łyżeczka soli
Pierogi dyniowe z kaszanką |
Do miski wsypać
przesianą mąkę, sól, dodać dyniowe puree,
olej i gorącą wodę. Stopniowo wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie i
elastyczne. Jeśli ciasto jest za twarde dodać jeszcze trochę wody, jeśli zbyt
klejące, podsypać mąka. Wszystko zależy od tego jaką konsystencję ma użyte puree
dyniowe. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wykrawać
kółka, na środku układać porcje farszu i sklejać zgrabne pierogi.
Pierogi wrzucać
porcjami do dużego garnka z gotującą, osolona wodą. Pierogi gotować 3 minuty od
momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Pierogi podawać z
smalcem ze skwarkami i cebulką.
Smacznego :- )
Pierogi dyniowe z kaszanką |
Pierogi dyniowe z kaszanką |
wow :) bardzo to ciekawa kompozycja :) chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Jeśli jadasz kaszankę na pewno będą Ci smakowały :)
UsuńOryginalnie - no i pięknie sfotografowane !!!
OdpowiedzUsuńJustyna, bardzo dziękuję za pochwałę :)
UsuńNo ładne, ładne. Ciekawe czy w USA je znają.
OdpowiedzUsuńTego niestety nie wiem :) Może ktoś z USA się odezwie :)
UsuńJaki Ci piękny wyszedł kolor! :) Świetne ciasto na pierogi - myślę, że by mi posmakowało!
OdpowiedzUsuńKolor taki wyszedł dzięki dodatkowi dyni. Ciasto polecam, bo pierogi wychodzą z niego nie tylko pięknie żółte, ale też bardzo delikatne :)
UsuńWow, ciekawe połączenie smaków. I ten piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńBardzo ciekawy ten farsz :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba :)
UsuńA jajka nie trzeba?
OdpowiedzUsuńNie, jajko jest całkowicie niepotrzebne :)
Usuń