21 października 2016

Pierogi dyniowe z kaszanką


Pierogi dyniowe z kaszanką

Dawno nie dzieliłam się z Wami nowym przepisem na pierogi. Nie oznacza to że ich nie robię, nie zawsze jednak zdążę je sfotografować. Dziś za to mam dla Was  wyjątkowy przepis na pierogi dyniowe z kaszanką. Trafiłam na nie przypadkiem szukając przepisu na dyniowe ciasto pierogowe – od razu wiedziałam, że je zrobię. Zaskakujące, ale wyśmienite! Faceci w moim domu zgodnie stwierdzili, że tak podaną  kaszankę mogą jeść codziennie. Ciasto jest miękkie i żółte od puree dyniowego i świetnie się komponuje z czarnym farszem. Nadzienie z kaszanki należy mocno doprawić, aby była wyrazista w smaku i pikantna. Ciekawa jestem co sadzicie o takim połączeniu i czy skusicie się na taka wersje pierogów. Polecam także wcześniejszy przepis na pierogi z dynią z farszem serowym.
Pierogi dyniowe z kaszanką

Jak zrobić pierogi dyniowe?

Nadzienie  z kaszanki:
  • 250 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • domowy pieprz ziołowy (przepis TUTAJ)

Okrasa:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotować farsz: kaszankę usunąć z flaka. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kaszankę. Kiedy będzie gorąca dodać cebulę i czosnek, doprawić pieprzem i majerankiem. Całość chwilę podsmażać, aż cebula się zeszkli. Farsz ostudzić.

Przygotować okrasę: na patelni rozpuścić smalec ze skwarkami dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól i pieprz. Podsmażać, aż cebula ładnie się zarumieni.

Ciasto na pierogi:
  • 1 ½ szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g puree z dyni Hokkaido
  • około ¼ szklanki gorącej wody
  • Pierogi dyniowe z kaszanką
  • ¼ łyżeczka soli

Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, dodać dyniowe  puree, olej i gorącą wodę. Stopniowo wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za twarde dodać jeszcze trochę wody, jeśli zbyt klejące, podsypać mąka. Wszystko zależy od tego jaką konsystencję ma użyte puree dyniowe. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wykrawać kółka, na środku układać porcje farszu i sklejać zgrabne pierogi.

Pierogi wrzucać porcjami do dużego garnka z gotującą, osolona wodą. Pierogi gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Pierogi podawać z smalcem ze skwarkami i cebulką.


Smacznego :- )



Źródło przepisu: Jaga85 

Pierogi dyniowe z kaszanką
Pierogi dyniowe z kaszanką


                              

14 komentarzy:

  1. wow :) bardzo to ciekawa kompozycja :) chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Jeśli jadasz kaszankę na pewno będą Ci smakowały :)

      Usuń
  2. Oryginalnie - no i pięknie sfotografowane !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. No ładne, ładne. Ciekawe czy w USA je znają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki Ci piękny wyszedł kolor! :) Świetne ciasto na pierogi - myślę, że by mi posmakowało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor taki wyszedł dzięki dodatkowi dyni. Ciasto polecam, bo pierogi wychodzą z niego nie tylko pięknie żółte, ale też bardzo delikatne :)

      Usuń
  5. Wow, ciekawe połączenie smaków. I ten piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jajka nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń