Szare kluchy ze skrzyczkami |
Szare kluchy ze skrzyczkami to jedna z najpopularniejszych potraw ziemniaczanych Poznania. Spotkać je można w całej Wielkopolsce. Kluski ziemniaczane w zależności od regionu Pyrlandii nie tylko są inaczej nazywane, ale także różnią się sposobem przygotowania. Pod Kaliszem spotkamy kulochy czyli nagusy, pod Koninem szkaplarki, w okolicach Nowego Tomyśla i Grodziska Wielkopolskiego skubanki, a w Lesznie i Kościanie popularne są dziady. W całej Wielkopolsce królują szagówki zwane kopytkami, przygotowywane z gotowanych ziemniaków.
W Poznaniu jadamy nie tylko rogale marcińskie, ale także szneki z glancem, plyndze, pyry z gzikiem, ślepe ryby, faferloki i bambrzoki. Szare kluchy pamiętam z rodzinnego domu, ale ponieważ nikt nie przepadał za tarciem ziemniaków, nie jadaliśmy ich często. Kiedy postanowiłam wziąć udział w konkursie „Polska do zwiedzania/zjedzenia” przypomniałam sobie o tych szarych kluskach. To był strzał w dziesiątkę, na chwile przeniosłam się w błogie czasy dzieciństwa. Najbardziej cieszyło mnie że Junior, okazał się poznańską pyrą z krwi i kości. Kluchy bardzo mu zasmakowały i dopytywał dlaczego nigdy wcześniej ich nie robiłam. Szare kluchy podsmażone ze skwarkami i cebulą, najlepiej smakują podane z gotowaną lub zasmażaną kiszoną kapustą. Mój tato wspomina, że tuż po wojnie jego babcia podawała szare kluchy z gotowana brukwią.
Szare kluchy ze skrzyczkami |
Jak zrobić wielkopolskie szare kluchy ze skrzyczkami?
Składniki na szare kluski:
- 1 kg obranych mączystych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 – 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Składniki na okrasę:
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- gotowana kapusta
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na bardzo drobnej tarce (lub skracając czas przygotowania zmiksować w melakserze). Masę przełożyć na durszlak wyłożony gazą, odcisnąć i odstawić na przynajmniej godzinę, aby odsączyć cały nadmiar płynu. Ziemniaki w tym czasie zaczną ciemnieć i kluski po ugotowaniu będą szare. Wodę z ziemniaków odlać, pozostałą na dnie skrobie dodać do odsączonej pulpy.
W międzyczasie boczek i cebulę drobno pokroić zrumienić na patelni. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.
Do startych ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną – wymieszać. Mąki nie powinno dodawać się zbyt dużo aby kluski nie były twarde, ani zbyt mało ponieważ mogą rozpadać się w czasie gotowania. Najlepiej sprawdzić czy kluski nie rozpadają się , wrzucając do gotującej wody porcję. Jeśli klucha się rozpada, dodać jeszcze trochę mąki.
W dużym garnku zagotować wodę z solą.
Kluski gotować w 2 lub 3 partiach, aby się nie posklejały. Przygotowana masę wyłożyć na płaską pokrywkę, formując placek o grubości około ½ cm. Pokrywkę pochylić nad garnkiem z wrzącą wodą i zsuwać do nożem niewielkie kluski. Wodę od czasu do czasu zamieszać, żeby kluchy nie przykleiły się do dna garnka. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3 – 4 minuty, po czym odcedzić dobrze na durszlaku. Kluski przełożyć na patelnię ze skrzyczkami i podsmaży aż je kilka minut.
Szare kluchy ze skrzyczkami podawać z gotowaną lub zasmażaną kiszoną kapustą. Mój tato wspomina, że tuż po wojnie jego babcia podawała szare kluchy z gotowana brukwią.
Smacznego:- )
Szare kluchy ze skrzyczkami |
Mały słownik gwary poznańskiej
antrejka – przedpokój
berbela – wódka
bzybzać – kroić, ciąć
bambrzoki – placek ziemniaczany pieczony bezpośrednio na blasze
drzuzgawki – truskawki
durszlak – cedzak
faferloki – płatki owsiane
hajcować – palić w piecu
jabzo – jabłko
kicha – kiełbasa
korbol – dynia
luńt – kawał np. kiełbasy
mojtać – mieszać
nawtykać się – najeść się
obśrupany – wyszczerbiony
parzybroda – zupa z kapusty włoskiej
plyndze – placki ziemniaczane
podkoziołek – ostatni dzień karnawału
pyry z gzikiem – ziemniaki z twarogiem
skrytka – spiżarnia
szabel – fasolka szparagowa
skrzyczki – skwarki
szneka z glancem – drożdżówka z kruszonka i lukrem
ślepe ryby – postna zupa z rozgotowanych ziemniaków
wymborek – wiaderko
wymuzgać – wymuskać talerz z sosu, tłuszczu itp.
zatykatko – korek, czop
Szare kluchy ze skrzyczkami |
Szare kluchy ze skrzyczkami |
podaje je nieco inaczej ale w tej wersji też pycha :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Zdradzisz jak je podajesz?
Usuńjasne posypuję rozkruszonym twarogiem i polewam zrumienionymi skwareczkami ze słoninki ��
UsuńP.S.
zdradź gdzie nabyłaś taką cudną patelenkę ☺
Za pomysł z twarogiem i skwarkami ze słoninki, zdradzę Ci każdy sekret :) Patelnie kupiłam na Allegro ;)
Usuńdziękuję ��
Usuńto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńto prawda, szare kluchy są wyjątkowe :)
UsuńJestem z Poznania, a przyznam szczerze,że o niektórych słowach słyszałam po raz pierwszy.
OdpowiedzUsuńJa też wszystkich nie znałam :) Najbardziej spodobały mi się faferloki ;)
UsuńDziekuje za ten przepis. u mnie w domu tego nie robilismy ale w szkolnej stolowce takie serowali i nie wiedzialam jak sie je robi.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Ci się przyda :) Mam nadzieję, że kluchy będą lepsze niż te stołówkowe ;)
UsuńMoja teściowa nazywa to pocieraki,jestem z Białegostoku
OdpowiedzUsuńAleż ładnie się u Was nazywają :) Muszę to zapamiętać! Jestem bardzo ciekawa z czym je zjadasz? Ze skwarkami czy masz jakiś regionalny dodatek?
Usuń