Kostka kakaowo-cytrynowa |
Przepis na kostkę kakaowo-cytrynową dostałam od Babci Basi. Babcia Basia pysznie piecze i mam na blogu jej kilka sprawdzonych przepisów choćby na babkę czy makowiec. Można powiedzieć, że to taka cytrynowa wuzetka: kakaowy biszkopt, masa serowo – cytrynowa, a na wierzchu słodko-kwaśny lukier. Ciasto nie jest przesłodzone, można powiedzieć, że orzeźwiające i świetnie nadaje się na rodzinne spotkanie lub do niedzielnej kawy. Kostka ładnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuj. Jeśli masa cytrynowa będzie dla Was za mało słodka dodajcie koniecznie trochę cukru pudru, a jeśli nie macie pod ręka cytrynowej posypki pomińcie ją lub zastąpcie czekoladową.
Kostka kakaowo-cytrynowa |
Jak upiec kostkę kakaowo - cytrynową?
Składniki na biszkopt:
- 6 białek
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 180 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 130 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Spód prostokątnej blachy o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna
pianę. Ubijać i stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier
całkowicie się rozpuści, dodawać kolejno żółtka – zmiksować. Mąkę, kakao i
proszek do pieczenia przesiać do miski. Do
masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać, starając się, aby
piana nie opadła. Masę przełożyć do
prostokątnej formy. Piec około 20 – 25 minut
do tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt po wyjęciu przykryć bawełniana ściereczką
i ostudzić.
Składniki na masę cytrynową:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ cytryny
- sok z ½ cytryny
- 250 ml śmietany kremówki 30%
Lukier cytrynowy:
- sok z 1 cytryny
- 10 – 12 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- żółta posypka
Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance
gorącej wody – ostudzić.
Twaróg zmiksować z dodatkiem cukru
pudru, soku z cytryny i skórka cytrynowa na gładka masę. Schłodzoną kremówkę
ubić na sztywno.
Do masy serowej dodać schłodzona
galaretkę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć tężejącą
masą serowo – cytrynową. Schłodzić w lodówce.
Z soku z cytryny przygotować lukier
(miksując razem sok i cukier puder). Lukrem posmarować wierzch ciasta. Kostkę
kakaowo – cytrynową można ozdobić
dodatkowo żółtą, cytrynową posypką.
Smacznego:- )
Kostka kakaowo-cytrynowa |
Kostka kakaowo-cytrynowa |
bardzo elegancka ta kostka :)
OdpowiedzUsuńTaka niepozorna, za to wyjątkowo pyszna :)
UsuńZrobiłam, wyszło przepyszne, dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakowało ciasto! Pozdrawiam :D
UsuńPrzepyszny przepis! Zrobiłem i jestem bardzo zadowolony ;)
OdpowiedzUsuń