Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką |
Pyszny, jesienny deser jabłkowy z kruszonką, z dodatkiem bitej śmietany. Łatwo go zrobić w każdej chwili w domu, zwłaszcza, że jabłka zawsze mam pod ręką. Przyznam, że takie jabłka z piekarnika są rewelacyjne nawet bez dodatków. Jak to w kuchni bywa, jabłka możecie dosłodzić wg uznania i dodać większą lub mniejszą ilość cynamonu. Wyjątkowa jest tu także orzechowa kruszonka. Tym razem upiekłam ją osobno i posypałam nią deser. Jeśli nie zużyjecie jej w całości, zamknijcie ja w słoiku i wykorzystajcie później. Zamiast kruszonki możecie ancymona posypać pokruszonymi ciastkami owsianymi przez chwilę prażonymi na suchej patelni.
Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką |
Jak zrobić ancymon - pyszny jesienny deser jabłkowy z kruszonką i bitą śmietana?
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru dark muscovado
- 50 g maki pełnoziarnistej np.: orkiszowej
- 50 g mielonych orzechów włoskich (lub innych)
Dodatkowo:
- 200 ml śmietany kremówki 30% (lub jogurt grecki)
Jabłka umyć, obrać i pokroić w większą kostkę
około 1 cm. Jabłka wymieszać z cukrem (można go pominąć) i z cynamonem. Jabłka przełożyć
na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C
przez 15 – 20 minut. Jabłka powinny być miękkie ale nie mogą się rozpadać, czas
pieczenia zależy od wielkości kawałków owoców i odmiany. Jabłka wyjąć z
piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Razem z jabłkami można piec także
kruszonkę. Do miski wsypać wszystkie składniki kruszonki (masło, cukier, mąkę i
orzechy). Palcami rozcierać masło z sypkimi składnikami, Az powstaną grudki.
Kruszonka nie powinna mieć konsystencji piasku, ale większych kawałków. Przełożyć ją na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 – 20 minut na złoto -
brązowy kolor (u mnie na życzenie chłopaków kruszonka bardziej spieczona). Kruszonkę
wyjąc z piekarnika i schłodzić. Kruszonkę można piec jednocześnie z jabłkami należy wówczas włączyć
funkcję termoobiegu.
Mocno schłodzoną śmietanę 30%, ubić na
sztywna pianę. Wg uznania można ja dosłodzić.
W szklaneczkach układać warstwę jabłek,
bitej śmietany, a wierzch posypać kruszonką. Zamiast bitej śmietany można do
deseru użyć jogurtu greckiego, smakuje równie pysznie. Podawać natychmiast po
zrobieniu.
Smacznego :- )
Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką |
Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką |
Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką |
Ładna foteczka))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle smacznie <3 Niczym szarlotka na szybko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dla mnie chyba nawet lepszy od szarlotki ;)
Usuńprezencja arcy udana :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za tak pochlebne słowa :)
UsuńPięknie to wygląda, w sam raz na deser. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńPiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń