Wpis sponsorowany
Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach |
„Na świętego Marcina najlepsza gęsina” tak mówi ludowe porzekadło, a ja postanowiłam się do niego dostosować. Dotychczas gęsinę zawsze jadałam przyrządzaną jesienią przez moją najdroższą teściową. W tym roku nadarzyła się okazja do spróbowania pieczonej piersi gęsiej, które oferuje Krakus. Pierś gęsi gotowa jest do spożycia po podgrzaniu w piekarniku. Jeśli wzbogacicie je ulubionymi dodatkami, możecie w łatwy sposób przygotować pyszne danie dla całej rodziny. Oprócz pieczonej piersi gęsi w ofercie Krakusa można znaleźć inne produkty wolno gotowane: szynka, policzki wieprzowe, udo z indyka, łopatka, pierś z kurczaka oraz skrzydło z indyka. Wszystkie przygotowywane metodą sous vide, czyli długo gotowane, z dodatkiem przypraw, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. To co najistotniejsze dla mnie to, że mają krótki skład i nie są nafaszerowane konserwantami. Dania takie mogą być przydatne dla wszystkich, którzy nie mają w tygodniu czasu na długie gotowanie. Z moją gęsiną postanowiłam zaszaleć i upiekłam ją w warzywach z dodatkiem pomarańczy. Gęś wyszła bardzo aromatyczna, soczysta i krucha. Sos powstały w trakcie pieczenia doprawiłam wcześniej przygotowanym pomarańczowym słodko – kwaśnym karmelem i był świetnym dodatkiem do mięsa i pieczonych ziemniaków. Sos wyszedł pyszny. Jak zwykle zaskoczył mnie i rozbawił Junior komentując: „Mama, sos petarda!”. Przygotowując go należy tylko pamiętać o oddzieleniu warstwy tłuszczu, ponieważ sporo wytapia się go w trakcie pieczenia gęsi. Do gęsiny podałam chrupiącą surówkę z modrej kapusty z pomarańczowym dressingiem i pieczone ziemniaki. Możecie także podać z pyzami i gotowana modrą kapustą.
Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach |
Jak w łatwy sposób upiec gęsie piersi w pomarańczach?
Składniki:
- Ok. 1 kg pierś pieczonej gęsi firmy Krakus
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera
- 1 cebula
- Sok z ½ pomarańczy
- ½ szklanki białego wina
- 4 – 5 plastrów pomarańczy
Sos:
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- skórka obrana z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki sosu powstałego w czasie pieczenia gęsiny
Marchewkę, pietruszkę, selera, i cebulę
obieramy i kroimy w małą kostkę (ok. 0,5 cm). Warzywa przełożyć do naczynia
żaroodpornego, zalać sokiem pomarańczowym, białym winem. Na wierzchu ułożyć
pieczona pierś gęsi wraz z sosem i tłuszczem i obłożyć plastrami pomarańczy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec pod przykryciem przez 10
minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Skórkę z pomarańczy cienko obraną (bez
białej części) pokroić w cienkie paseczki i blanszować 2 minuty we wrzątku,
przecedzić i odłożyć na bok.
W małym garnku zrobić jasnozłoty karmel
(topiąc na średnim ogniu cukier). Do karmelu dolać ocet i sok pomarańczowy –
wymieszać i przestudzić. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze ją wymieszać.
Gęś wyciągnąć z piekarnika, zlać sos.
Wymieszać łyżeczkę miodu z 3 łyżkami sosu powstałego w czasie pieczenia. Tak
zrobiona glazurą posmarować wierzch gęsi i wstawić ją do piekarnika z włączonym
termoobiegiem, na kilka minut, tylko po to, aby ładnie się zarumieniła.
Z sosu powstałego w trakcie pieczenia
zlać nadmiar tłuszczu. Sos połączyć z karmelem i skórką pomarańczową. Zagotować
ciągle mieszając, doprawić solą i pieprzem. Sos przecedzić przez sitko i wlać
do sosjerki.
Pieczone piersi gęsi w pomarańczach
podawać z pieczonymi ziemniakami, surówką z modrej kapusty i sosem, ozdobione
plastrami pomarańczy.
Gęś można także podać z pyzami i
gotowana modra kapustą.
Pieczone
ziemniaki:
- 1 kg ugotowanych na półtwardo ziemniaków w mundurkach
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
Ziemniaki należy włożyć do piekarnika 20
minut przed końcem pieczenia gęsi.
Ziemniaki pokroić na 4 części. Wymieszać
olej z przyprawami i połączyć z ziemniakami. Przełożyć na blachę wyłożona
papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 20 – 25
minut.
Surówka:
- ¼ główki czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- pęczek cebulki ze szczypiorem (siedmiolatki)
Dressing:
- 4 łyżki ulubionego oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Kapustę pokroić w drobne paski. Marchew
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę siedmiolatkę ze szczypiorem drobno
posiekać. Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszać, tak aby powstała
emulsja. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z warzywami.
Smacznego :- )
Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach |
Świętomarcińska pierś z gęsi pieczona w pomarańczach |
Wygląda naprawdę świetnie i tak też pewnie smakuje. :)
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, cieszę się, że Ci się podoba :)
UsuńDanie wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Idealnie nadaje się na świąteczny, rodzinny obiad :)
UsuńO prozę, nie słyszałem o tym, że na św. Marcina najlepsza gęsina. Muszę i ja spróbować:D
OdpowiedzUsuńPamiętam jak mama opowiadała, że właśnie w listopadzie jadali gęsinę. Teraz wraca do łask, polecam :)
Usuńuwielbiam mięsa podane na słodko :)
OdpowiedzUsuńTak, to doskonałe połączenie :)
UsuńGąskę jadłam tylko kilka razy w życiu. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńale pyszna gęś,w takim wydaniu musi smakować nieziemsko!
OdpowiedzUsuń