7 listopada 2016

Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką

Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką
Pyszny, jesienny deser jabłkowy z kruszonką, z dodatkiem bitej śmietany. Łatwo go zrobić w każdej chwili w domu, zwłaszcza, że jabłka zawsze mam pod ręką. Przyznam, że takie jabłka z piekarnika są rewelacyjne nawet bez dodatków. Jak to w kuchni bywa, jabłka możecie dosłodzić wg uznania i dodać większą lub mniejszą ilość cynamonu. Wyjątkowa jest tu także orzechowa kruszonka. Tym razem upiekłam ją osobno i posypałam nią deser.  Jeśli nie zużyjecie jej w całości, zamknijcie ja w słoiku i wykorzystajcie później. Zamiast kruszonki możecie ancymona posypać pokruszonymi ciastkami owsianymi przez chwilę prażonymi na suchej patelni.
Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką

Jak zrobić ancymon - pyszny jesienny deser jabłkowy z kruszonką i bitą śmietana?

Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru dark muscovado
  • 50 g maki pełnoziarnistej np.: orkiszowej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich (lub innych)

Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki 30% (lub jogurt grecki)

Jabłka umyć, obrać i pokroić w większą kostkę około 1 cm. Jabłka wymieszać z cukrem (można go pominąć) i z cynamonem. Jabłka przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 – 20 minut. Jabłka powinny być miękkie ale nie mogą się rozpadać, czas pieczenia zależy od wielkości kawałków owoców i odmiany. Jabłka wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Razem z jabłkami można piec także kruszonkę. Do miski wsypać wszystkie składniki kruszonki (masło, cukier, mąkę i orzechy). Palcami rozcierać masło z sypkimi składnikami, Az powstaną grudki. Kruszonka nie powinna mieć konsystencji piasku, ale większych kawałków.  Przełożyć ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 – 20 minut na złoto - brązowy kolor (u mnie na życzenie chłopaków kruszonka bardziej spieczona). Kruszonkę wyjąc z piekarnika i schłodzić. Kruszonkę można piec  jednocześnie z jabłkami należy wówczas włączyć funkcję termoobiegu.

Mocno schłodzoną śmietanę 30%, ubić na sztywna pianę. Wg uznania można ja dosłodzić.

W szklaneczkach układać warstwę jabłek, bitej śmietany, a wierzch posypać kruszonką. Zamiast bitej śmietany można do deseru użyć jogurtu greckiego, smakuje równie pysznie. Podawać natychmiast po zrobieniu.

Smacznego :- )
 
Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką
Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką
Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką




                              

9 komentarzy :