Pierogi z pieczonymi warzywami i kurczakiem |
Junior już od dawna namawiał mnie na zrobienie pieczonych pierogów, w końcu się zdecydowałam. Wyszły fajne, duże pierogi pełne aromatycznego farszu z jesiennych warzyw, bardzo sycące i pyszne. Zaletą takich pierogów jest to, że lepi je się łatwiej niż tradycyjne. Poza tym smakują wybornie także na zimno, więc nadają się do zabrania do pracy czy szkoły jako drugie śniadanie. Przepis trochę pracochłonny, ale warto upiec warzywa, bo ich smak jest wówczas wyjątkowy. Najbardziej smakowały mi z moim domowym ajvarem, ale na życzenie synka zrobiłam do nich także sos czosnkowy.
Pierogi z pieczonymi warzywami i kurczakiem |
Jak zrobić pieczone pierogi z warzywami i piersią kurczaka?
Składniki na ciasto drożdżowe
Zaczyn
- 20 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml wody
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 220 g mąki razowej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 350 ml wody
Składniki
na farsz
Warzywa z piekarnika:
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 1 marchew
- 300 g dyni
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cząbru
- sól
Kurczak:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżeczka oleju
sól
pieprz ziołowy
cząber
Dodatkowo:
- 1 – 2 kulki mozzarelli
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz ziołowy
- cząber
- czosnek niedźwiedzi
Do posmarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Najpierw należy przygotować ciasto. W
szklance wymieszać 20 g drożdży instant z 50 ml ciepłej wody, 1 łyżeczką cukru
i łyżką mąki pszennej. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 10
minut.
Do miski przesiać obie mąki, dodać olej,
sól, zaczyn i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie (lub za pomocą maszyny), tak
długo aż ciasto stanie się gładkie i przestanie się kleić do rąk. Jeśli ciasto będze
za twarde dolać jeszcze trochę wody, jeśli za rzadkie podsypać je mąką.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć lniana ściereczką
i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotować pieczone warzywa na farsz. Piekarnik
rozgrzać do temperatury 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na
niej pokrojonego w plastry bakłażana, przekrojoną na pół paprykę pozbawioną
gniazda nasiennego, przekrojoną na pół marchew i cebulę, kawałki dyni, pomidory
oraz czosnek w łupinach . Warzywa skropić olejem, obsypać cząbrem, solą i piec
w piekarniku przez około 45 minut. Warzywa ostudzić. Paprykę, pomidory,
dynię i czosnek obrać ze skóry.
Wszystkie warzywa pokroić w grubą kostkę i przełożyć do miski.
Pierś kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić
z błon. Kurczaka posmarować olejem, natrzeć solą, pieprzem ziołowym i cząbrem.
Upiec na patelni grillowej. Ostudzić i pokroić w kostkę. Mięso dodać do upieczonych
warzyw.
Mozzarellę pokroić w kostkę dodać do
farszu razem z natką pietruszki, czosnkiem niedźwiedzim. Farsz doprawić do
smaku solą, pieprzem ziołowym i cząbrem. Wszystko wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stół oprószony
mąką, cienko rozwałkować, przykryć ściereczką i pozwolić odpocząć ciastu przez
pół godziny. Z ciasta wykrawać dość duże pierogi, nakładać porcję farszu i
szczelnie zalepiać. Pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika pierogi posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką
mleka.
Pierogi piec 20 – 25 minut w piekarniku
rozgrzanym do 220°C. Pierogi z piekarnika podawać z ulubionym sosem np.:
czosnkowym lub z domowym ajvarem.
Smacznego :- )
Pierogi z pieczonymi warzywami i kurczakiem |
Pierogi z pieczonymi warzywami i kurczakiem |
Pierogi z pieczonymi warzywami i kurczakiem |
to jest dopiero ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńo jak tu u Ciebie apetycznie! Zostaję :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę, ze do mnie trafiłaś :) Rozgość się i czuj jak u siebie w domu :)
Usuń