Ciasto czekoladowe z masą makową |
Do grudniowych Świąt co raz bliżej, najwyższy więc czas podrzucić Wam kilka nowych przepisów. Mam nadzieję, że zainspirują Was, a może nawet uwzględnicie je w swoich świątecznych planach. Dziś przepis na ciasto czekoladowe z masą makową. Ciasto jest pyszne! Lżejsze od makowca, czekoladowe z wyczuwalnym makiem i bakaliami. Do przygotowania możecie użyć kupionej w sklepie masy makowej, ale najsmaczniejsze będzie jeśli wykorzystacie przygotowaną przez siebie, aromatyczną i pełną orzechów, migdałów, i suszonych owoców. Przepis może przydać się Wam także po Świętach. Jeśli nie wykorzystacie całej masy makowej, zamroźcie ją, będzie idealna do tego ciasta.
Ciasto czekoladowe z masą makową |
Jak upiec ciasto czekoladowe z masa makową?
Składniki:
- 120 g masła
- 4 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 150 g gorzkiej czekolady
- 350 g masy makowej*
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- szczypta soli
Dodatkowo:
- czekoladowa posypka
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobina masła.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści a mas będzie gładka dolać przestudzoną, roztopioną gorzką czekoladę – zmiksować. Dodać masę makową, wymieszać. Na końcu dodać przesiana mąkę z kakao i proszek do pieczenia – dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę dodać w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wmieszać, nadając ciastu delikatności i puszystości.
Ciasto przełożyć do okrągłej formy. Wierzch ciasta obsypać czekoladowa posypką. Ciasto piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut.
*najlepsza jest domowa masa makowa, ale może też być dobrej jakości kupiona w sklepie
Smacznego :- )
Ciasto czekoladowe z masą makową |
Ciasto czekoladowe z masą makową |
Ciasto czekoladowe z masą makową |
nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ochota jest duża i wkrótce wypróbujesz przepis :)
UsuńDomową masę makową przygotować tak, jak do makowca, czyli z wszystkimi dodatkami ?
OdpowiedzUsuńTak użyłam tu moją domową masę makową z wszystkimi możliwymi bakaliami i dodatkami :)
Usuńczekolada i mak i w zasadzie niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńTo prawda czekolada i mak to dobrany duet :) Razem smakują naprawdę pysznie :D
Usuńwygląda cudownie !
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :*
UsuńZjadła bym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńW takim razie mam nadzieję, ze się skusisz i upieczesz to czekoladowo-makowe ciasto na Święta :)
UsuńA forma o jakiej średnicy? Mmmmm... wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :) Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 26 cm :)
UsuńAh, wszystkie przepisy przed świętami w jednym miejscu! Nic tylko wybierać ;)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masy makowej można użyć kuti która została ze świąt ?
OdpowiedzUsuń