7 grudnia 2016

Ciasto czekoladowe z masą makową

Ciasto czekoladowe z masą makową
Do grudniowych Świąt co raz bliżej, najwyższy więc czas podrzucić Wam kilka nowych przepisów. Mam nadzieję, że zainspirują Was, a może nawet uwzględnicie je w swoich świątecznych planach. Dziś przepis na ciasto czekoladowe z masą makową. Ciasto jest pyszne! Lżejsze od makowca, czekoladowe z wyczuwalnym makiem i bakaliami. Do przygotowania możecie użyć kupionej w sklepie masy makowej, ale najsmaczniejsze będzie jeśli wykorzystacie przygotowaną przez siebie, aromatyczną i pełną orzechów, migdałów, i suszonych owoców. Przepis może przydać się Wam także po Świętach. Jeśli nie wykorzystacie całej masy makowej, zamroźcie ją, będzie idealna do tego ciasta.  
Ciasto czekoladowe z masą makową

Jak upiec ciasto czekoladowe z masa makową? 

Składniki:
  • 120 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 350 g masy makowej*
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • czekoladowa posypka
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobina masła.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.

Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści a mas będzie gładka dolać przestudzoną, roztopioną gorzką czekoladę – zmiksować. Dodać masę makową, wymieszać. Na końcu dodać przesiana mąkę z kakao i proszek do pieczenia – dokładnie wymieszać.

Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę dodać w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wmieszać, nadając ciastu delikatności i puszystości.

Ciasto przełożyć do okrągłej formy. Wierzch ciasta obsypać czekoladowa posypką. Ciasto piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut.

*najlepsza jest domowa  masa makowa, ale może też być dobrej jakości kupiona w sklepie

Smacznego :- )

Ciasto czekoladowe z masą makową

Ciasto czekoladowe z masą makową

Ciasto czekoladowe z masą makową

zBLOGowani.pl


                              

14 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ochota jest duża i wkrótce wypróbujesz przepis :)

      Usuń
  2. Domową masę makową przygotować tak, jak do makowca, czyli z wszystkimi dodatkami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak użyłam tu moją domową masę makową z wszystkimi możliwymi bakaliami i dodatkami :)

      Usuń
  3. czekolada i mak i w zasadzie niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda czekolada i mak to dobrany duet :) Razem smakują naprawdę pysznie :D

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. W takim razie mam nadzieję, ze się skusisz i upieczesz to czekoladowo-makowe ciasto na Święta :)

      Usuń
  5. A forma o jakiej średnicy? Mmmmm... wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :) Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 26 cm :)

      Usuń
  6. Ah, wszystkie przepisy przed świętami w jednym miejscu! Nic tylko wybierać ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast masy makowej można użyć kuti która została ze świąt ?

    OdpowiedzUsuń