Wielkopolska zupa z karpia |
Moja lubiona zupa wigilijna. Tradycyjnie gotowana w moim rodzinnym domu. Zawsze była, jest i będzie, bez niej nie wyobrażam sobie Wigilii. Mogę zamienić każdy barszcz czy grzybowa za talerz gorącej zupy rybnej ugotowanej przez mojego tatę. Jak się domyślacie to właśnie mój tata robi najlepszą zupę z karpia. Choć mam spisany skrzętnie przepis to nigdy jeszcze nie wyszła mi tak dobra jak taty. Zupa, która nie pozwala, aby zmarnował się choć kawałek ryby, doprawiona pikantnym mielonym imbirem, gałką muszkatołową i majerankiem, smakuje wyjątkowo. Ciekawe jestem bez jakich potraw nie wyobrażacie sobie Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki na warzywny wywar:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- spory kawałek selera
- gałązki natki pietruszki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka pieprzu w ziarenkach
W dużym garnku z włoszczyzny, cebuli,
czosnku, soli, liści laurowych, pieprzu,
ziela angielskiego ugotować intensywny wywar warzywny (około 1½
godziny). Gotowy wywar przecedzić. Część warzyw: marchewkę, pietruszkę i seler
pokroić w kostkę i dodać do wywaru.
Składniki na zupę:
- wcześniej przygotowany wywar (ok.4 l)
- 5 łbów karpia, grzbiety, ikrę, mlecze, ewentualnie 1 – 2 dzwonki
- 3 łyżeczki suszonego imbiru
- ¾ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki majeranku
- sól
- świeżo mielony pieprz
W wywarze ugotować łby karpia i wszystkie
kawałki ryby. Wyjąć je i obrać.
Do rybnego bulionu z pokrojoną w kostkę
marchewką, pietruszką, selerem dodać także kawałki mięsa z głów, grzbietów,
oraz pokrojona ikrę i mlecze. Zupę doprawić do smaku imbirem, gałka muszkatołową,
majerankiem, solą i pieprzem. Zupa powinna być aromatyczna i dość pikantna.
Smacznego: -)
Wielkopolska zupa z karpia |
Wielkopolska zupa z karpia |
Wielkopolska zupa z karpia |
co kraj to obyczaj ;) u nas króluje barszczyk ale chętnie bym tej rybnej spróbowała :)
OdpowiedzUsuń