|
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler |
To już ostatnia chwila, żeby nastawić
zakwas na wigilijny barszcz. Dziś przepis na zakwas z buraków wg przepisu Magdy Gessler. Na blogu znajdziecie
przepis na kiszone buraki, ale w tym roku postanowiłam wypróbować nową
recepturę. Do buraków dodaje się sok z kiszonych ogórków (takich domowych).
Dodanie go znacznie przyspiesza proces fermentacji i zakwas jest gotowy już po 4 – 5 dniach. Zakwas jest bardzo
aromatyczny, mocno pachnie kminkiem i czosnkiem. Dzięki niemu barszcz ma pyszny
smak i piękny kolor.
|
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler |
Jak przygotować zakwas z buraków wg Magdy Gessler?
Składniki:
- 1 kg podłużnych buraków
- 5 – 6 szklanek wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- garść kminku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ½ szklanki soku z kiszonych ogórków
Wodę z cukrem i solą zagotować i
ostudzić. Buraki obrać i pokroić w plastry. W kamionce lub słoiku ułożyć
buraki, ząbki czosnku, liście laurowe, zile angielskie i kminek. Zalać
ostudzoną wodą i dolać sok z kiszonych ogórków. Buraki powinny być całe zanurzone
w wodzie. Jeśli będą wystawać ponad powierzchnię, na zakwasie może pojawić Se pleśń.
Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około 5 – 6 dni. Kiedy
zakwas jest gotowy najlepiej przelać go do wyparzonych butelek lub słoików i
przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Smacznego :- )
|
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler |
|
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler |
|
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler |
Żałuję strasznie że nie udało mi się mamy przekonać na barszcz na zakwasie ps bardzo apetyczne zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńNic straconego, barszczyk można też podać na sylwestra. Nic tak nie stawia na nogi jak pikantny barszcz podany po północy ;)
UsuńStrzał w dziesiątkę:) muszę zrobić,ale czy aby napewno dodać sok z buraków, czy jednak z ogórków?
OdpowiedzUsuńTak, tak sok z kiszonych ogórków. Sok musi być jednak z kiszonych ogórków, a nie z kwaszonych (takich z dodatkiem octu). Mam nadzieję, że skusisz się na ten przepis i będziesz zadowolona :D
UsuńPytałam,bo masz błąd w przepisie:)))pewnie,że się skuszę,to samo zdrowie:)
UsuńDziękuję za czujność :* Już poprawiłam, teraz przepis jest prawidłowy :D
UsuńUdał się:))) jest pyszny,zrobiłam dwa z wodą z ogórków i bez wody,ten pierwszy był gotowy już po 4 dniach-oba mają śliczny intensywny buraczkowy kolor.Z buraczków będę robić surówkę:)
UsuńPierwszy raz robię z dodatkiem wody z ogórków.Nie pojawiła się piana ,ale płynu przybywa-podnosi się.Nie bardzo wiem o co chodzi,ale to chyba jakaś reakcja fermentacyjna!?Spróbowałam łyżeczką i mimo że stoi dopiero 4 dni jest smaczny.
OdpowiedzUsuńNic nie pisze czy dać całe buraki czy obrać ze skory i pokroić
OdpowiedzUsuń