11 stycznia 2017

Surówka z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika

Surówka z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika
Nowy Rok na blogu rozpoczynam dopiero dziś ale mam nadzieję, że o mnie nie zapomnieliście, a może nawet zatęskniliście za nowymi przepisami ;) Na pewno większość z nas solennie obiecywała sobie, że od pierwszego stycznia zacznie zdrowo się odżywiać, albo zgubi kilka złapanych podczas świąt kilogramów, mam więc dziś dla Was przepis na lekką surówkę z selera naciowego. Seler naciowy bardzo lubię, jest nie tylko dlatego, że jest pełen witamin i niskokaloryczny, ale przede wszystkim nadaje chrupkości wszelkim sałatkom i surówkom. Jeśli do surówki dodacie  kawałki grillowanej piersi kurczaka macie gotowy pyszny obiad. 
Surówka z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika
Składniki:
  • 5 – 6 łodyg selera naciowego
  • 1 czerwone jabłko
  • około 10 cm białej części pora
  • 3 – 4 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika, uważając żeby się nie przypaliły – ostudzić.

Seler naciowy umyć, osuszyć i jeśli jest taka potrzeba obrać cienko z twardej „skórki” (obrany seler naciowy jest delikatniejszy). Seler pokroić w cienkie plasterki.

Jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Białą część pora pokroić w półplasterki.

W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W misce połączyć seler, por, słonecznik i jabłko, przed podaniem polać sosem i wymieszać.

Smacznego :- )

Surówka z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika

Surówka z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika



                              

2 komentarze :

  1. Dziękuję za podpowiedzenie Lubie seler naciowy ,często stosuję go w swej kuchni Gratuluje blogu jest Pani wytrwała

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się ta surówka podoba :) muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń