Surówka
z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika
|
Nowy Rok na blogu rozpoczynam dopiero dziś ale mam nadzieję, że o mnie nie zapomnieliście, a może nawet zatęskniliście za nowymi przepisami ;) Na pewno większość z nas solennie obiecywała sobie, że od pierwszego stycznia zacznie zdrowo się odżywiać, albo zgubi kilka złapanych podczas świąt kilogramów, mam więc dziś dla Was przepis na lekką surówkę z selera naciowego. Seler naciowy bardzo lubię, jest nie tylko dlatego, że jest pełen witamin i niskokaloryczny, ale przede wszystkim nadaje chrupkości wszelkim sałatkom i surówkom. Jeśli do surówki dodacie kawałki grillowanej piersi kurczaka macie gotowy pyszny obiad.
Surówka
z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika
|
Składniki:
- 5 – 6 łodyg selera naciowego
- 1 czerwone jabłko
- około 10 cm białej części pora
- 3 – 4 łyżki słonecznika
- 1 łyżka soku z cytryny
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo mielony pieprz
Na
suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika, uważając żeby się nie przypaliły –
ostudzić.
Seler
naciowy umyć, osuszyć i jeśli jest taka potrzeba obrać cienko z twardej „skórki”
(obrany seler naciowy jest delikatniejszy). Seler pokroić w cienkie plasterki.
Jabłko
przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić
sokiem z cytryny.
Białą
część pora pokroić w półplasterki.
W
miseczce wymieszać majonez z jogurtem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W
misce połączyć seler, por, słonecznik i jabłko, przed podaniem polać sosem i
wymieszać.
Smacznego
:- )
Surówka
z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika
|
Surówka
z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika
|
Dziękuję za podpowiedzenie Lubie seler naciowy ,często stosuję go w swej kuchni Gratuluje blogu jest Pani wytrwała
OdpowiedzUsuńbardzo mi się ta surówka podoba :) muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuń