14 lutego 2017

Tosty francuskie z dżemem

Tosty francuskie z dżemem
Takie śniadanie można podać do łóżka, albo zjeść w leniwy niedzielny poranek z całą rodziną. Tosty francuskie z dżemem z dzikiej róży smakują wyśmienicie. Lubią je i dorośli i dzieci. Można podać je także ze świeżymi owocami z odrobina syropu klonowego. A jeśli wykroicie z chleba piękne serca lub kwiaty będzie to na pewno śniadanie takie, że Łoo!

Tosty francuskie z dżemem

Jak zrobić tosty francuskie?

Składniki:
  • kilka skibek chleba tostowego np.: pełnoziarnistego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • masło
Dodatkowo:
  • dżem Łowicz 100% z owoców dzika róża
  • suszone płatki róży
Z chleba tostowego wyciąć foremka do pierników serca (oczywiście można użyć całych skibek chleba). W głębokim talerzu roztrzepać jajka z szczypta soli, dodać mleko i ponownie wymieszać.

Chleb maczać w masie jajecznej i kłaść na patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażyć około 2 minuty na niezbyt dużym ogniu. Chleb powinien się ładnie przyrumienić, wówczas przewrócić go na drugą stronę. Tosty przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Tosty francuskie podawać z dżemem z dzikiej róży posypane suszonymi płatkami róży.

Smacznego :- )

Tosty francuskie z dżemem
 
Tosty francuskie z dżemem



                              

1 komentarz :