Tosty francuskie z dżemem |
Takie śniadanie można podać do łóżka, albo zjeść w leniwy niedzielny poranek z całą rodziną. Tosty francuskie z dżemem z dzikiej róży smakują wyśmienicie. Lubią je i dorośli i dzieci. Można podać je także ze świeżymi owocami z odrobina syropu klonowego. A jeśli wykroicie z chleba piękne serca lub kwiaty będzie to na pewno śniadanie takie, że Łoo!
Jak zrobić tosty francuskie?
Składniki:
- kilka skibek chleba tostowego np.: pełnoziarnistego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- masło
Dodatkowo:
- dżem Łowicz 100% z owoców dzika róża
- suszone płatki róży
Z chleba tostowego wyciąć foremka do pierników serca (oczywiście można użyć całych skibek chleba). W głębokim talerzu roztrzepać jajka z szczypta soli, dodać mleko i ponownie wymieszać.
Chleb maczać w masie jajecznej i kłaść na patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażyć około 2 minuty na niezbyt dużym ogniu. Chleb powinien się ładnie przyrumienić, wówczas przewrócić go na drugą stronę. Tosty przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Tosty francuskie podawać z dżemem z dzikiej róży posypane suszonymi płatkami róży.
Smacznego :- )
Tosty francuskie z dżemem |
cudnie podane :)
OdpowiedzUsuń