22 marca 2017

Surówka z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji

Surówka z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji
Bardzo lubię modrą kapustę. Nie wiem czy to przez jej kolor, czy dlatego, że w dzieciństwie nie jadałam jej zbyt często, a może ma w sobie coś czego potrzebuje mój organizm. Lubię taką tradycyjnie gotowaną z jabłkiem, która świetnie pasuje do kaczki i pyz. Najbardziej jednak lubię ją na surowo. Mam więc dziś dla Was propozycję na surówkę z modrej kapusty z mandarynkami i pistacjami. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam podobnie jak surówka z czerwonej kapusty i  buraków lub surówka z modrej kapusty z suszonymi śliwkami.
 
Surówka z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji

Jak zrobić surówkę z modrej kapusty, mandarynek i pistacji?

Składniki:
  • ⅓ małej główki modrej kapusty
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 puszka (ok. 300 g) mandarynek
  • 1 garść obranych pistacji

Sos:
  • ¼ szklanki soku z mandarynek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Modrą kapustę drobno posiekać, oprószyć solą i odstawić do zmożenia na około 20 minut.
Czerwoną cebulę pokroić w cienkie ćwierćplasterki.  
Mandarynki odcedzić, pozostawiając sok.
Pistację posiekać i uprażyć na suchej patelni.

Wymieszać wszystkie składniki sosu (sok mandarynkowy, oliwę, ocet), doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki razem wymieszać. Surówkę przed podaniem obsypać pistacjami.

Smacznego :- )

Surówka z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji
 
Surówka z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji



                              

1 komentarz:

  1. też bardzo lubię tą kapuchę ale w takie wersji to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń