Surówka z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji |
Bardzo lubię modrą kapustę. Nie wiem czy to przez jej kolor, czy dlatego, że w dzieciństwie nie jadałam jej zbyt często, a może ma w sobie coś czego potrzebuje mój organizm. Lubię taką tradycyjnie gotowaną z jabłkiem, która świetnie pasuje do kaczki i pyz. Najbardziej jednak lubię ją na surowo. Mam więc dziś dla Was propozycję na surówkę z modrej kapusty z mandarynkami i pistacjami. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam podobnie jak surówka z czerwonej kapusty i buraków lub surówka z modrej kapusty z suszonymi śliwkami.
Jak zrobić surówkę z modrej kapusty, mandarynek i pistacji?
Składniki:
- ⅓ małej główki modrej kapusty
- ½ czerwonej cebuli
- 1 puszka (ok. 300 g) mandarynek
- 1 garść obranych pistacji
Sos:
- ¼ szklanki soku z mandarynek
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól
- pieprz
Modrą kapustę drobno posiekać, oprószyć solą
i odstawić do zmożenia na około 20 minut.
Czerwoną cebulę pokroić w cienkie
ćwierćplasterki.
Mandarynki odcedzić, pozostawiając sok.
Pistację posiekać i uprażyć na suchej patelni.
Wymieszać wszystkie składniki sosu (sok
mandarynkowy, oliwę, ocet), doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki razem wymieszać. Surówkę
przed podaniem obsypać pistacjami.
Smacznego :- )
Surówka z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji |
też bardzo lubię tą kapuchę ale w takie wersji to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń