6 kwietnia 2017

Prawdziwe spaghetti alla carbonara i konkurs z Barilla

Spaghetti alla  carbonara
Czy wiecie, że dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Carbonary? Dokładnie rok temu jeden z blogerów opublikował film z przepisem na carbonarę. Jednym ze składników była śmietana i tak rozpętala się niewiarygodna dyskusja na prawdziwą, włoska recepturę na carbonarę. Jednym z efektów tych burzliwych rozmów było ustalenie 6 kwietnia Międzynarodowym Dniem Carbonary. Mam  więc dziś okazje podzielić się z Wami przepisem na tradycyjny włoski makaron, który dzięki uprzejmości Barilla dostał się w moje ręce.
Prawdziwa carbonara składa się z żółtek, sera Pecorino Romano i guanciale (marynowanego w soli podgardla wieprzowego) ewentualnie pancetty (boczku). Najczęściej używanym makaronem jest  spaghetti, ale dopuszcza się także rigatoni. Mam nadzieję że tak zachęceni, przygotujecie na obiad to proste ale jakże pyszne włoskie danie. W związku z tak wielkim świętem makaronu wraz z Barilla mam dla Was niespodziankę! Na fanpage’u  Gdy w brzuchu burczy wystartował właśnie konkurs. Do wygrania, aż 5 zestawów upominków od Barilla (5 pudełek makaronów i 3 słoiczki sosów). Wszystkich serdecznie zapraszam do przyłączenia się do zabawy :- )  



Składniki (2 porcje):
  • 160 g spaghetti Barilla
  • 80 g guanciale lub pancetty
  • 2 żółtka
  • 60 g sera Pecorino Romano
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz do smaku




Makaron spaghetti Barilla ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami z opakowania.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone w paski guanciale (wędzone podgardle), mieszać aż się ładnie zarumieni.

W misce roztrzepać żółtka ze startym serem Pecorino Romano, dodać szczyptę pieprzu i dwie łyżki gorącej wody z gotowania makaronu – wymieszać.

Ugotowany makaron odcedzić (pozostawiając trochę wody do przygotowania sosu), przełożyć na patelnię z guanciale i zdjąć z ognia. Wlać masę serowo-jajeczną i 1 – 2 łyżki gorącej wody (dzięki temu sos będzie delikatny i kremowy)

Całość mieszać jeszcze około 1 minuty, przełożyć na talerze. „podawać posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :- )


Spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara


                              

1 komentarz :

  1. Jakbym widziała, że dziś tak ważny dzień, to bym mojego C. poprosiła, żeby carbonarę przygotował. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń