Czekoladowa babka z białek |
Czekoladowa babka z białek to dla mnie idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc. Łatwa do przygotowania, wilgotna, czekoladowa, z kawałkami migdałów. Pozwala wykorzystać białka, które zawsze pozostają po zrobieniu domowego majonezu. A jaka babka pojawi się na Waszych świątecznych stołach? Może podrzucicie mi inspirujące przepisy?
Czekoladowa babka z białek |
Jak zrobić czekoladową babkę na białkach?
Składniki:
- 280 g białek (z ok. 8 jaj)
- szczypta soli
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 7 g cukru waniliowego
- 50 g kakao
- 50 g mielonych migdałów
- 65 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do dekoracji
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesiana mąkę z kakao oraz mielone migdały i
zmiksować.
Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą
soli. Pianę wmieszać do kakaowej masy w trzech porcjach. Robić to delikatnie
tak, aby nie zepsuć strukturę piany.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem
formy z kominem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C
przez 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Przygotować polewę rozpuszczając
posiekana czekoladę z olejem kokosowym.
Po wystygnięciu babkę oblać polewa czekoladowa
i obsypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :- )
Czekoladowa babka z białek |
Czekoladowa babka z białek |
u mnie chyba w tym roku drożdżowa :) z mnóstwem rodzynek :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, bo w jednym miejscu można znaleźć tyle przepisów na święta wielkanocne. Super. Podoba mi się to, bo nie muszę długo szukać przepisów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń