Wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy |
Wiecie, że żurek to jedna z naszych ulubionych zup? Od kiedy sama robię żytni zakwas gotuję go często nie tylko od święta. Nie wiem jak to się dzieje, ale wielkanocne wersje żurku są zawsze najsmaczniejsze ;) Jeśli znudził się Wam tradycyjny postny żur, może skusicie się na mój delikatny wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy. Wygląda pięknie podany z przepiórczymi jajkami, a jak smakuje musicie przekonać się sami.
Jak zrobić wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy?
Wywar warzywny:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ korzenia selera
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
- Zielone części pora
- 2 suszone grzybki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Pulpety z białej kiełbasy:
- 4 – 5 białych surowych kiełbas
Składniki:
- 250 - 300 ml żytniego zakwasu na żurek
- ugotowany wcześniej wywar warzywny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- ⅓ szklanki śmietany 12%
- sól lub sól słoneczna do smaku
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 8 – 10 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo
- ewentualnie natka pietruszki
Ugotować wywar z wszystkich warzyw, z dodatkiem liścia
laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i soli. Gotować około 35 – 45 minut. Wywar
odcedzić, odkładając na bok suszone grzyby.
Z surowej białej kiełbasy uformować małe pulpety
(trochę większe od orzechów włoskich).
Wywar warzywny zagotować w garnku o szerokim dnie, włożyć
pulpety i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Pulpety wyjąć i odłożyć
na bok. Do wywaru dodać drobno posiekane ugotowane grzyby, posiekany czosnek,
doprawić do smaku słoneczną solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem.
Zakwas żytni wymieszać i stopniowo dodać do wywaru, sprawdzając smak zupy (żurek może być mniej lub bardziej
kwaśny) – zagotować. Do zupy dodać zahartowana śmietanę, i pulpety.
Podawać z jajkami przepiórczymi ugotowanymi na twardo
(jajka gotuję około 2 minut od zagotowania wody).
Smacznego :- )
Wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy |
wygląda tak, że wcale nie musisz mnie zachęcać do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny sposób podania białej kiełbasy:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis , ja gotuję żurek na koncentracie krakus, na prawdę jest smakowity, uwielbiam tą zupkę.
OdpowiedzUsuń