Mazurek czekoladowy |
Na Wielkanoc obowiązkowo piekę mazurki. To chyba nasze ulubione świąteczne ciasta, choć trudno się zdecydować bo lubimy i serniki i babki i torty… Na stole musi znaleźć się mazurek kajmakowy, bo bez niego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Oprócz niego co roku piekę też jakąś nowość np.: mazurek czekoladowy. Miękki delikatny spód, dżem morelowy i polewa z gorzkiej czekolady. Zamiast dżemu morelowego możecie użyć każdego innego, najlepiej kwaskowatego, który lubicie. Mazurek upieczony jest na białkach, przepis więc przydaje się kiedy mamy ich nadmiar w lodówce.
Mazurek czekoladowy |
Jak zrobić mazurek czekoladowy?
Składniki:
- 220 g (6 – 7) białek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g cukru
- 80 g masła
- 80 g mąki krupczatki
Dodatkowo:
- 4 – 5 czubatych łyżek dżemu morelowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 ½ łyżki oleju kokosowego
Do dekoracji:
- suszone morele
- owoce goji
- czekoladowe kuleczki
- płatki bratków
Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm
wyłożyć papierem do pieczenia, i wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło i czekoladę, ekstrakt waniliowy rozpuścić
w kąpieli wodnej.
Białka ubić na sztywna pianę dodają
stopniowo cukier. Połowę piany wymieszać z ostudzona czekoladą, delikatnie domieszać
mąkę. Na końcu dodać pozostałą część piany z białek i lekko wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy (nie grubiej niż
na 2 cm).
Ciasto wstawić do piekarnika i piec
około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mazurka wystudzić.
Na spód wyłożyć podgrzany dżem morelowy
z sokiem z cytryny (aby masa była delikatniejsza można dżem dodatkowo zmiksować
na gładki mus).
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i
olej kokosowy. Tak powstałą polewą ozdobić mazurka. Na koniec udekorować
mazurka wg uznania (u mnie są to suszone morele, owoce goji, czekoladowe
kuleczki i płatki bratków.
Smacznego :- )
Mazurek czekoladowy |
Mazurek czekoladowy |
pięknie się ten mazurek prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i jeszcze pewnie świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMój blog