Zupa cebulowa |
Zupa cebulowa to francuski przysmak. Zrobiłam ją po raz pierwszy, dzięki Krainie Miodem Płynącej, gdzie znalazłam ten pyszny przepis. Jest to jednoskładnikowa zupa , z jednej strony więc bardzo prosta z drugiej wymagająca składników o najwyższej jakości. Warto zrobić ją na dobrym, domowym, aromatycznym bulionie wtedy będzie przepyszna. Zamiast białego, słodkiego wina dodałam do niej cydr - to bardzo dobre połączenie. To obok zupy porowej z piwem kolejny przepis na zupę z dodatkiem alkoholu. Tradycyjnie zupę cebulową podaje się zapiekaną z grzanką posypaną żółtym serem. Myślę że to idealna propozycja na te kwietniowe, zadziwiająco zimne dni.
Zupa cebulowa |
Jak zrobić zupę cebulową z serowymi grzankami?
Składniki:
- 1 ½ l bulionu wołowego
- 1 ½ kg cebuli*
- 150 ml cydru (lub białego słodkiego wina)
- 40 g masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- bagietka
- starty żółty ser
Cebulę obrać i pokroić w pióra.
W garnku o grubym dnie roztopić masło
dodać cebulę i dusić pod przykryciem aż będzie miękka i lekko rumiana. Cebulę
trzeba często mieszać, aby się nie przypaliła.
Do cebuli dolać cydr i ponownie smażyć do
czasu aż alkohol odparuje.
Wlać bulion i zupę gotować na małym
ogniu jeszcze około 5 minut aż smaki się połączą. Zupę doprawić do smaku solą i
pieprzem
Zupę podawać z grzankami serowymi. Pokrojoną
bagietkę posypać ulubionym żółtym serem i
zapiekać przez kilka minut w piekarniku.
Druga metoda to na przelaną do miseczki zupę
położyć zrumienioną bagietkę, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku aż ser
się rozpuści.
*najlepiej użyć kilka odmian cebuli; u
mnie była to żółta, biała i szalotka;
Smacznego :- )
Zupa cebulowa |
Zupa cebulowa |
Noooo a gdzie tymianek... to podstawowa przyprawa do zupy cebulkowej....
OdpowiedzUsuńSkoro tymianek jest obowiązkowy, następnym razem na pewno go dodam :)
Usuńcałą zimę się przymierzałam do cebulowej i jakoś nie udało mi się jej zrobić ;)
OdpowiedzUsuńDobrze też dodać kmin rzymski,pychota :)
OdpowiedzUsuńJadłam taką zupę 'z paczki' i szukałam fajnego przepisu, zeby ją odtworzyć we własnej kuchni... Dzięki za instrukcję.
OdpowiedzUsuń