14 kwietnia 2017

Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady

Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady
Mój nowy, najlepszy mazurek :- ) Kruchy spód z maki krupczatki i włoskich orzechów. Aksamitny krem – mus z jabłek, a całość wykończona cienką warstwą polewy z białej czekolady, czyż nie brzmi kusząco? Zapewniam Was, że smakuje jeszcze lepiej i jeśli szukacie przepisu na wyjątkowe wielkanocne ciasto to dobrze trafiliście. Mazurka ozdabiałam razem z Juniorem chipsami jabłkowymi, orzechami, kuleczkami i wiórkami czekoladowymi. Krem jabłkowy, który tu użyłam na pewno jeszcze użyję w innych ciastach ponieważ jest przepyszny.


Drodzy czytelnicy, korzystając z okazji chcę Wam życzyć wspaniałych Świąt Wielkanocnych.
Niech będą wyjątkowo smaczne,  słoneczne, radosne i pełne beztroskich chwil.

Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady

Jak zrobić mazurka orzechowego z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady?

Składniki:
  • 125 g mąki krupczatki
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Krem jabłkowo-czekoladowy:
  • 300  g obranych jabłek
  • 2 – 3 łyżki cytryny
  • 100 g białej czekolady

Polewa czekoladowa:
  • 50 g białej czekolady
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego

Do dekoracji:
  • suszone jabłka
  • orzechy włoskie
  • czekoladowe kulki
Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady


Z mąki krupczatki, zmielonych orzechów, masła, żółtka i kwaśnej śmietany szybko zagnieść ciasto (nie powinno się ocieplić). Zawinąć w folie spożywczą i chłodzić w lodówce około 30 minut.
Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. ¾ ciasta przełożyć do formy, z pozostałej części uformować wałeczek i ułożyć na brzegu, następnie przycisnąć widelcem. Spód ponownie schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, tak aby ciasto nabrało złotego koloru.
Mazurka wystudzić.

Jabłka zetrzeć na tarce lub drobno pokroić i ugotować na mus z odrobina wody. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać – zmiksować. Dodać posikaną białą czekoladę, mieszać aż całkowicie się rozpuści. Masę jabłkowa zmiksować. Gotować jeszcze 10 – 15 minut aby mus zgęstniał. Na koniec doprawić go do smaku sokiem z cytryny.

Mus schłodzić i wyłożyć na kruchy spód.

W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę i olej kokosowy. Tak powstałą polewą ozdobić mazurka. Na koniec udekorować suszonymi jabłkami, orzechami i czekoladowymi kulkami.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego :- )

Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady

Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady


                              

2 komentarze: