Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem |
Dzień bez szparagów to dzień stracony ;) Zapraszam Was na pysze danie: szparagową sałatkę z quinoa i limonkowo – musztardowym vinegrettem. Taka sałatkę można podąć na lekki obiad lub kolację. Najlepiej podawać ją na ciepło, ale smakowała mi także na zimno. Możecie więc śmiało przygotować większą porcję i zabrać ją na lunch do pracy. Do przygotowania tej sałatki użyłam pięknie wyglądającego quinoa trójkolorowego, ale tak sobie myślę, że można zastąpić je kaszą jaglaną albo kuskusem, a nawet brązowym ryżem. Przypominam Wam także przepisy na sałatkę z młodymi ziemniakami, szparagami i jajkiem oraz spaghetti z pesto z zielonych szparagów.
Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem |
Jak zrobić szparagową sałatkę z quinoa i limonkowo - musztardowym vinegrettem?
Składniki:
- ½ szklanki trójkolorowego quinoa
- 1 szklanka wody
- ½ cebuli1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta soli
- 300 g cienkich zielonych szparagów
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta soli
Limonkowo - musztardowy vinegret:
- sok z ½ limonki
- skórka starta z ½ limonki
- 2 ½ łyżki oliwy
- 1 ½ łyżeczki musztardy miodowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- gomasio (sól sezamowa)
Quinoa opukać pod bieżącą wodą. W garnku
zeszklić na łyżeczce oliwy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucić do garnka
quinoa, szczyptę soli i zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć
ogień i gotować 10 – 15 minut, aż quinoa stanie się puszyste i pojawi się wokół
ziarenek charakterystyczny pierścień.
Szparagi opłukać, odłamać twarde końce. Szparagi
podzielić na 3 – 4 części. Ułożyć na pergaminie i skropić oliwą, oprószyć solą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 6 – 8 minut, aż się zazielenią i
zmiękną.
Przygotować limonowo-musztardowy vinegret
mieszając w małym słoiczku sok i skórkę z limonki, oliwę, musztardę, przeciśnięty
przez praskę czosnek, miód, sól i pieprz. Słoik zamknąć i energicznie potrząsać
aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Ugotowane quinoa i szparagi przełożyć do
miseczek, przed podaniem polać dressingiem i posypać gomasio.
Smacznego :- )
Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem |
Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem |
Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem |
podoba mi się ta sałatka i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńAga, cieszę się że Ci się podoba :) Mam nadzieję że ja wypróbujesz i Ci bardzo zasmakuje:)
UsuńSmacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńKinga, dziękuję ślicznie :)
Usuń