2 czerwca 2017

Makaron z sosem truskawkowym, twarogiem i karmelizowanym sezamem

Makaron z sosem truskawkowym, twarogiem i karmelizowanym sezamem
Jadacie makaron na słodko? Jeśli tak, polecam pyszne truskawkowe danie, które przygotowałam wczoraj specjalnie na życzenie Juniora. Przygotowałam pochodzący z Sycylii makaron Casarecce z sosem truskawkowym, twarogiem i karmelizowanym sezamem. Nie sądzę, aby Włosi tak jadali makarony, ale nam bardzo smakował taki obiado-deser.  Motywacją do gotowania makaronu (oprócz mojego synka), jest właśnie rozpoczynająca się III edycja konkursu Barilla Cup. Przez 10 tygodni można dodawać na stronie barillacup.pl przepisy z makaronem w roli głównej. Wszystkich serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w tej zabawie, czeka mnóstwo nagród i fantastyczne przepisy. Jeśli podoba się Wam mój przepis możecie oddać na niego głos za co będę Wam ogromnie wdzięczna. W każdym razie podjęłam wyzwanie i zamierzam dzielić się z Wami w kolejnych tygodniach 10 makaronowymi przepisami – mam nadzieję, że wytrwam.

Makaron z sosem truskawkowym, twarogiem i karmelizowanym sezamem

Jak zrobić makaron z sosem truskawkowym, twarogiem i karmelizowanym sezamem?


Składniki:
  • 250 g makaronu Barilla Casarecce
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1  łyżeczka masła
  • 1 - 2 łyżeczki cukru
  • 100 g twarogu półtłustego

Sos truskawkowy:
  • 250 g truskawek
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sezamki:
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:
  • świeże owoce: truskawki, maliny, borówki
  • listki mięty, melisy


Do garnka wrzucić truskawki, cukier, miąższ wyjęty z wanilii oraz pozostałą laskę. Zagotować, wyjąć laskę wanilii, dodać łyżkę soku z cytryny i zmiksować. Jeśli sos jest za mało gęsty jeszcze chwilę go pogotować i ewentualnie dosłodzić.

Na suchej patelni zezłocić sezam zasypać cukrem i na małym ogniu podgrzewać, aż się rozpuści i skarmelizuje. Masę sezamkową wylać na papier do pieczenia, cienko rozsmarować i poczekać aż się wystudzi.

Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
Na patelni zagotować śmietanę z masłem i cukrem (uważać żeby się nie przypaliła). Dodać ugotowany makaron, delikatnie wymieszać.

Casrecce podawać z sosem truskawkowym, pokruszonym twarogiem, świeżymi owocami oraz kawałkami karmelizowanego sezamu.

Smacznego :- )

Makaron z sosem truskawkowym, twarogiem i karmelizowanym sezamem

barilla casarecce
Makaron z sosem truskawkowym, twarogiem i karmelizowanym sezamem


                              

3 komentarze :