Makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone |
Jaki jest Wasz ulubiony kształt makaronu? Trudno byłoby mi zdecydować się na jeden ulubiony. Lubię kupować różne rodzaje i testować je. Może zasmakuje Wam makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone? Mi bardzo smakował! A może wolicie casarecce z sosem truskawkowym? A może penne, castellane, farfalle, spaghetti, fusilli, orzo albo tagliatelle...?
Makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone |
Jak zrobić makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone?
Składniki:
- 250 g makaronu orecchiette
- 2 łyżki oliwy
- 100 g wędzonego łososia
- 2 szalotki
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 125 g serka mascarpone
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Makaron Barilla Orecchiette ugotować al
dente zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odcedzić, zachowując
około 50 – 70 ml wody z gotowania makronu do sosu.
Kiedy gotuje się makaron przygotować
sos. Szalotki i fenkuła pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzana patelnię z
oliwą. Doprawić solą, pieprzem i rozgniecionymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Smażyć 3 – 4 minuty,
aż koper włoski zmięknie, ale wciąż będzie chrupiący. Dodać serek mascarpone,
wodę pozostałą z gotowania makaronu. Wymieszać, dodać podzielonego na mniejsze
kawałki wędzonego łososia, posiekaną
natkę pietruszki i koperek – zagotować. Dodać ugotowany makaron orecchiette,
delikatnie wymieszać. Jeśli to konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron podawać natychmiast z cząstkami limonki lub cytryny, udekorowany natką
i koperkiem.
Smacznego :- )
Makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone |
Makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone |
fenkuła jadłam do tej pory tylko raz niestety niezbyt dobrze przyrządzonego, chętnie bym spróbowała Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuń