14 lipca 2017

Makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone

Makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone
Jaki jest Wasz ulubiony kształt makaronu? Trudno byłoby mi zdecydować się na jeden ulubiony. Lubię kupować różne rodzaje i testować je. Może zasmakuje Wam makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone? Mi bardzo smakował! A może wolicie casarecce z sosem truskawkowym? A może penne, castellane, farfalle, spaghetti, fusilli, orzo albo tagliatelle...?
Makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone

Jak zrobić makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone?

Składniki:
  • 250 g makaronu orecchiette
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 szalotki
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 125 g serka mascarpone
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


Makaron Barilla Orecchiette ugotować al dente zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odcedzić, zachowując około 50 – 70 ml wody z gotowania makronu do sosu.

Kiedy gotuje się makaron przygotować sos. Szalotki i fenkuła pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzana patelnię z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i rozgniecionymi w moździerzu  nasionami kopru włoskiego. Smażyć 3 – 4 minuty, aż koper włoski zmięknie, ale wciąż będzie chrupiący. Dodać serek mascarpone, wodę pozostałą z gotowania makaronu. Wymieszać, dodać podzielonego na mniejsze kawałki wędzonego  łososia, posiekaną natkę pietruszki i koperek – zagotować. Dodać ugotowany makaron orecchiette, delikatnie wymieszać. Jeśli to konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron podawać natychmiast z cząstkami limonki lub cytryny, udekorowany natką i koperkiem.

Smacznego :- )

Makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone
Makaron orecchiette z fenkułem, wędzonym łososiem i mascarpone


                              

1 komentarz:

  1. fenkuła jadłam do tej pory tylko raz niestety niezbyt dobrze przyrządzonego, chętnie bym spróbowała Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń