Makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku |
Na każdym kroku widać kurki. Trzeba to wykorzystać bo nigdy nie wiadoma jak długo potrwa sezon. Mam dla Was przepis na makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku. To nieco lżejszy pomysł na wykorzystanie grzybów i zaskakujące połączenie z octem balsamicznym i parmezanem. Nam bardzo smakowało takie połączenie smaków. A jeśli wolicie bardziej tradycyjne dania polecam przepis na sos kurkowy ze śmietaną.
Jak zrobić makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku?
Składniki:
- 250 g makaronu Castellane Parmigiane
- 350 g kurek
- 1 szalotka
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 spore garści rukoli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 40 g parmezanu
- 2 łyżka oliwy
- 3 – 4 łyżki wody z pozostałej z gotowania makaronu
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Chipsy z boczku:
- 100 g surowego, wędzonego boczku w plastrach
Dodatkowo:
- Odrobina tartego parmezanu i natki pietruszki do serwowania makaronu
Kurki dobrze oczyścić i umyć. Większe
grzyby przekroić na pół.
Szalotkę pokroić w kostkę.
Rukolę umyć, osuszyć i lekko posiekać.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Plastry boczku wrzucać pojedynczo na
suchą rozgrzana patelnię i podpiec z obu stron na złoto. Boczek odłożyć na
papier kuchenny i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Makaron ugotować al dente zgodnie z
instrukcja na opakowaniu, odcedzić. Pozostawić 3 – 4 łyżki wody pozostałej po gotowaniu
Castellane Parmigiane.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki dobrej
jakości oliwy wrzucić szalotkę i smażyć przez minutę. Dodać kurki i smażyć 4 –
5 minut, mieszając od czasu do czasu. Grzyby skropić octem balsamicznym i
gotować kolejne 3 – 4 minuty. Dodać przesiekaną rukolę, kolejnymi dwie łyżki
oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do kurek dodać ugotowany al dente
makaron Castellane Parmigiane, wiórki parmezanu, natkę pietruszki i wodę z
pozostałą z gotowania makaronu. Całość wymieszać tak aby sos pokrył dokładnie
makaron. Jeśli to konieczne doprawić do smaku octem balsamicznym, sola i
pieprzem.
Podawać natychmiast udekorowane płatkami
parmezanu , natką pietruszki i chipsami z boczku.
Smacznego :- )
Makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku |
Makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku |
te boczkowe chipsy kuszą najbardziej :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko :)))
OdpowiedzUsuńmniaaaam! pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWstawić takie jedzenie w opakowanie i nic tylko sprzedawać w markecie. Pyszne!
OdpowiedzUsuń