11 lipca 2017

Makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku

Makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku
Na każdym kroku widać kurki. Trzeba to wykorzystać bo nigdy nie wiadoma jak długo potrwa sezon. Mam dla Was przepis na makaron  Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku. To nieco lżejszy pomysł na wykorzystanie grzybów i zaskakujące połączenie z octem balsamicznym i parmezanem. Nam bardzo smakowało takie połączenie smaków. A jeśli wolicie bardziej tradycyjne dania polecam przepis na sos kurkowy ze śmietaną.  
 
Makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku

Jak zrobić makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku?

Składniki:
  • 250 g makaronu Castellane Parmigiane
  • 350 g kurek
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 spore garści rukoli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżka oliwy
  • 3 – 4 łyżki wody z pozostałej z gotowania makaronu
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
Chipsy z boczku:
  • 100 g surowego, wędzonego boczku w plastrach
Dodatkowo:
  • Odrobina tartego parmezanu i natki pietruszki do serwowania makaronu
Kurki dobrze oczyścić i umyć. Większe grzyby przekroić na pół.
Szalotkę pokroić w kostkę.
Rukolę umyć, osuszyć i lekko posiekać.
Natkę pietruszki drobno posiekać.

Plastry boczku wrzucać pojedynczo na suchą rozgrzana patelnię i podpiec z obu stron na złoto. Boczek odłożyć na papier kuchenny i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzić. Pozostawić 3 – 4 łyżki wody pozostałej po gotowaniu Castellane Parmigiane.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki dobrej jakości oliwy wrzucić szalotkę i smażyć przez minutę. Dodać kurki i smażyć 4 – 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Grzyby skropić octem balsamicznym i gotować kolejne 3 – 4 minuty. Dodać przesiekaną rukolę, kolejnymi dwie łyżki oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do kurek dodać ugotowany al dente makaron Castellane Parmigiane, wiórki parmezanu, natkę pietruszki i wodę z pozostałą z gotowania makaronu. Całość wymieszać tak aby sos pokrył dokładnie makaron. Jeśli to konieczne doprawić do smaku octem balsamicznym, sola i pieprzem.

Podawać natychmiast udekorowane płatkami parmezanu , natką pietruszki i chipsami z boczku.

Smacznego :- )

Makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku
Makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku



                              

4 komentarze: