Błyskawiczny letni deser – muffiny z jagodami. Muffinki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane z kleksem waniliowego puddingu, bitej śmietany lub z lodami. A jeśli jagody zerwiecie własnoręcznie, w lesie, o świcie… cóż będzie to kulinarne arcydzieło. Co zrobić aby muf finy były puszyste i delikatne? Tajemnica tkwi w sposobie ich mieszania. Należy robić to delikatnie widelcem, tylko do momentu połączenia składników mokrych z suchymi. Ciasta nie można zamęczyć mikserem, bardzo tego nie lubi, co może spowodować, że muffinki wyjdą glinowate i twarde. Jeśli więc jeszcze nie wiecie co upiec do niedzielnej kawy, podpowiadam – muffiny z jagodami.
Muffiny z jagodami |
Jak zrobić muffiny z jagodami?
Składniki suche:
- 200 g maki pszennej tortowej
- Szczypta soli
- 80 g brązowego cukru Muscovado Dark
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 małe opakowanie cukru z wanilią
Składniki mokre:
- 150 ml maślanki
- 1 jajka
- 80 ml oleju
Dodatkowo:
- ok. 200 g umytych i osuszonych jagód
- 1 – 2 łyżki brązowego cukru Muscovado Dark
Formę na muffiny wysmarować olejem lub wyłożyć
papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Z przepisu wychodzi ok. 9 muffinek.
W jednej misce wymieszać składniki suche
(mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia).
W drugiej misce wymieszać składniki
mokre (maślankę, olej i jajka). Najlepiej zrobić to widelcem, ewentualnie
rózgą.
Połączyć składniki suche z mokrymi. Do
mieszania nie należy używać miksera, wystarczy zrobić to delikatnie widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Do ciasta dodać ¾ jagód – delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na muufinki do ¾ wysokości. Na wierzchu ułożyć pozostałe
jagody, a na koniec każdą muf finkę obsypać brązowym cukrem.
Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do
190°C przez około 20 – 25 minut do tzw.
„suchego patyczka”.
Smacznego :- )
Muffiny z jagodami |
Muffiny z jagodami |
nie pogardziłabym takim deserem :)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi z przepisu?
OdpowiedzUsuńZ przepisu wychodzi około 9 jagodowych muffinek :)
Usuńmyślisz ze można zastąpić mąką pełnoziarnistą żytnią lub dać pół na pół?
OdpowiedzUsuńNa pewno możesz zastąpić mąkę pszenna tortową mąką pełnoziarnistą pszenna lub orkiszową (ewentualnie należy dodać trochę więcej maślanki). Co do mąki żytniej dodałbym jej tak 1/3. Jest dość ciężka, "gliniasta" wiec jeśli dodasz jej zbyt dużo Muminki mogą nie wyjść. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń