Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym |
Kiedy lasy pełne są grzybów trzeba korzystać z dobrodziejstwa natury, zbierać je koszami i jeść. Słyszałam nawet, że ze względu na duży wysyp podgrzybków i prawdziwków w sklepach zaczyna brakować octu. Ponoć jest masowo wykupowany przez amatorów marynowanych grzybów :- ) Uwielbiamy rodzinne wypady do lasu z koszykami, zapełniamy je z radością i zjadamy na obiad. W tym roku wyjątkowo smakują nam polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym i tym przepisem dziele się dziś z Wami. Do sosu podałam kaszę jęczmienną i to był strzał w dziesiątkę. Junior stwierdził, że taką kaszę to on może jeść codziennie ;- )
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym |
Jak ugotować polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym?
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Sos grzybowo-śmietanowym:
- 1 cebula
- 500 g grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
- 150 ml bulionu warzywnego
- 330 ml śmietany 18 %
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz
Polędwiczkę, umyć, osuszyć i oczyścić z
błon. Pokroić ją na około 1 ½ cm kotleciki. Każdy kotlet rozdusić ręką, oprószyć
solą i pieprzem po czy panierować w mące.
Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem
masła klarowanego po około 2 – 3 minuty z każdej strony – powinny się
zarumienić. Polędwiczki odłożyć na bok.
Na tym samum tłuszczu zeszklić pokrojoną
w kostkę cebulę, dodać grzyby (większe prawdziwki czy też podgrzybki pokroić na
mniejsze kawałki). Podsmażać całość około 5 minut. Dodać kotlety z polędwiczki
i całość zalać zahartowaną śmietaną. Gotować pod przykryciem około 15 – 20 minut.
Sos powinien się zagęścić, a smaki połączyć. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę
pietruszki i dwie łyżeczki masła.
Polędwiczki z sosie grzybowo-śmietanowym
podawać z kaszą, ziemniakami, makaronem, plackami ziemniaczanymi lub kopytkami.
Pysznie smakują także z kromką świeżego domowego chleba.
Smacznego :- )
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym |
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym |
Smacznie :) czarujące podanie i już czuję ten zapach grzybków, który uwielbiam ! I już w brzuchu burczy !
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Podałam z pęczakiem i surówką z buraków i papryki. Dziękuję za przepis i gorąco polecam, zwłaszcza, że grzybów jest obecnie w bród. Żal nie skorzystać.
OdpowiedzUsuń