12 września 2017

Suszone owoce czarnego bzu

Suszone owoce czarnego bzu
Dopóki można jeszcze znaleźć hyczkę, szybko dzielę się z Wami przepisem na suszone owoce czarnego bzu. Właśnie skończyłam gotować syrop z czarnego bzu który, już od kilku sezonów przygotowuję na zimę. W tym roku owoce są wyjątkowo piękne i soczyste, mam więc spory zapas pysznego soku. Sok piję z herbatą, albo polewam nim placki czy racuchy. Postanowiłam wysuszyć owoce czarnego bzu ponieważ wpadły mi w oko w książce „Wszystkie smaki Skandynawii”, która ostatnio wertuję, przeglądam . Owoce nadają się jako dodatek do owsianki czy do lodów, są kwaśne i orzeźwiające. Najbardziej smakują mi jako dodatek do takiej jesienno-zimowej herbaty, którą przygotowuję z suszonymi owocami (np.: malinami, aronią), imbirem czy cynamonem.
Suszone owoce czarnego bzu

Jak ususzyć owoce czarnego bzu?


Składniki:
obrany owoce czarnego bzu
cukier puder

Suszone owoce czarnego bzu

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na nim pojedynczą warstwę dojrzałych owoców czarnego bzu i oprószyć cukrem pudrem.

Suszyć przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 100°C z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60°C i suszyć jeszcze przez 30 -45 minut. Owoce powinny się skurczyć jak rodzynki. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.

Przechowywać w wyjałowionym, szczelnie zamkniętym słoiku najlepiej w ciemnym miejscu.

Smacznego:- )

Suszone owoce czarnego bzu
Suszone owoce czarnego bzu


                              

6 komentarzy :

  1. To dla mnie nowość, nie wiedziałam że można robić takie cuda w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Owoce czarnego bzu najlepiej suszyć w baldachach,a dopiero potem obrać. Temperatura 100st.jest zbyt wysoka. Proponuję zacząć od 70 i w końcowej fazie zmniejszyć do 50.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie wygodniej suszyć w suszarce, a nie w piekarniku...Dlatego kupiłam sobie już jakiś czas temu fajną suszarkę ze strony sklep.ronic.pl I sprawdza mi się świetnie. Mega polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zbieram kwiaty czarnego bzu. Suszę i zimą robę najsmaczniejszą herbatę,tylko z samych kwiatów + sok z bzu

    OdpowiedzUsuń