Ciasto dyniowe z owcami i kruszonką |
Zostało mi trochę puree dyniowego postanowiłam więc upiec dyniowe ciasto. Zamiast orzechów użyłam mielonych pestek dyni, dzięki nim w cieście i kruszonce można znaleźć zielone drobinki. Dodałam też śliwki, jabłko i gruszkę pyszne jesienne owoce. Co z tego wyszło? Wyszło pyszne ciasto dyniowe z owocami i kruszonką. Ciasto długo zachowuje świeżość i ma piękny dyniowy kolor. Jeśli macie ochotę na jesienne dyniowe smaki polecam Wam słodkie bułeczki dyniowe i naleśniki dyniowe.
Jak upiec ciasto dyniowe z owocami i kruszonką?
Składniki suche:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mielonych pestek dyni
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie cukru z wanilią
Składniki mokre:
- 250 g jogurtu
- 2 jajka
- 125 ml oleju
- ½ szklanki puree z dyni
Kruszonka:
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 75 g mielonych pestek dyni
- 180 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 opakowanie cukru z wanilią
Dodatkowo:
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- kilka śliwek
- cukier puder do dekoracji
Ciasto dyniowe z owcami i kruszonką |
Formę o wymiarach 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Śliwki umyć osuszyć i pokroić na
ćwiartki. Jabłka i gruszki obrać ze skóry i pokroić na ósemki.
Wszystkie składniki na kruszonkę (mąkę,
mielone pestki dyni, zimne masło, cukier) posiekać a następnie rozetrzeć palcami. Powinien powstać mokry
piasek. Kruszonkę schować do lodówki.
W jednej misce wymieszać składniki suche
(mąkę, mielone pestki dyni, cukier, sól, proszek do pieczenia).
W drugiej misce wymieszać składniki
mokre (jogurt, puree dyniowe, olej i jajka). Najlepiej zrobić to widelcem,
ewentualnie rózgą.
Połączyć składniki suche z mokrymi. Do
mieszania nie należy używać miksera, wystarczy zrobić to delikatnie widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Ciasta
nie mieszać zbyt długo ponieważ nie uda się, będzie ciężkie i zakalcowate. Ciasto
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wydrylowane
śliwki, pokrojone jabłko i gruszkę, na koniec wszystko posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do
190°C przez około 45 – 50 minut do tzw.
„suchego patyczka” i zazłoconej kruszonki
Wygląda wyjątkowo smakowicie!
OdpowiedzUsuń