12 października 2017

Jak zrobić puree z dyni?

puree z dyni
Jak zrobić puree z dyni
Puree z dyni jest nieodzownym elementem mojej jesiennej i zimowej kuchni. Można z niego wyczarować fantastyczne potrawy nie tylko o pięknym słonecznym kolorze ale wspaniałym smaku. Puree dyniowe używam do zup, ciast, naleśników pierogów. Puree przygotowuję na dwa sposoby – dynię piekę lub gotuję. Polecam dynia pieczoną jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Gotowanie polecam wszystkim, którzy nie maja piekarnika lub potrzebują niewielką ilość puree. Nadmiar puree dyniowego zawsze mrożę i używam zimą, kiedy nie można już nigdzie kupić korbola.

Jak zrobić puree z dyni?

Jak zrobić puree dyniowe? 

Składniki:
  • dynia – cała lub jej część
Dodatkowo:
  • olej lub oliwa
  • przyprawy

Sposób I - dynia pieczona w piekarniku
Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół. Z dyni usunąć pestki i podzielić ją na mniejsze kawałki (np. księżyce). Dynię przełożyć skórą do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 – 40 minut, aż będzie miękka.
Dynie wyjąć z piekarnika wystudzić. Usunąć skórę, miąższ zblendować,  przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Jeśli dynia nadal jest wodnista można odcisnąć ją przez gazę lub lniana ściereczkę.
Jeśli puree dyniowe będzie używane do potraw wytrawnych przed pieczeniem można posmarować ją oliwą lub olejem i oprószyć przyprawami.

Sposób II – dynia duszona
Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół. Z dyni usunąć pestki, podzielić ją na mniejsze kawałki (np. księżyce) i obrać ze skóry (robię to za pomocą obieraczki do warzyw). Obraną dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka dodając kilka łyżek wody. Dynię dusić na małym ogniu około 20 – 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się rozpadać i będzie miękka. Tak ugotowana dynię można zblendować,  przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Jeśli puree jest zbyt wodniste można je odparować gotując jeszcze kilka minut. Należy tylko często je mieszać żeby się nie przypaliło.

Do czego można użyć puree z dyni?



Jak zrobić puree z dyni?

Jak zrobić puree z dyni?


                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz