Jak zrobić puree z dyni |
Puree z dyni jest nieodzownym elementem mojej jesiennej i zimowej kuchni. Można z niego wyczarować fantastyczne potrawy nie tylko o pięknym słonecznym kolorze ale wspaniałym smaku. Puree dyniowe używam do zup, ciast, naleśników pierogów. Puree przygotowuję na dwa sposoby – dynię piekę lub gotuję. Polecam dynia pieczoną jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Gotowanie polecam wszystkim, którzy nie maja piekarnika lub potrzebują niewielką ilość puree. Nadmiar puree dyniowego zawsze mrożę i używam zimą, kiedy nie można już nigdzie kupić korbola.
Jak zrobić puree z dyni? |
Jak zrobić puree dyniowe?
Składniki:
- dynia – cała lub jej część
Dodatkowo:
- olej lub oliwa
- przyprawy
Sposób I - dynia pieczona w
piekarniku
Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół. Z
dyni usunąć pestki i podzielić ją na mniejsze kawałki (np. księżyce). Dynię przełożyć
skórą do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
rozgrzanym do 180°C przez 30 – 40 minut, aż będzie miękka.
Dynie wyjąć z piekarnika wystudzić. Usunąć
skórę, miąższ zblendować, przetrzeć
przez sito lub rozgnieść widelcem. Jeśli dynia nadal jest wodnista można
odcisnąć ją przez gazę lub lniana ściereczkę.
Jeśli puree dyniowe będzie używane do potraw
wytrawnych przed pieczeniem można posmarować ją oliwą lub olejem i oprószyć
przyprawami.
Sposób II – dynia duszona
Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół. Z
dyni usunąć pestki, podzielić ją na mniejsze kawałki (np. księżyce) i obrać ze
skóry (robię to za pomocą obieraczki do warzyw). Obraną dynię pokroić w kostkę,
wrzucić do garnka dodając kilka łyżek wody. Dynię dusić na małym ogniu około 20
– 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się rozpadać i będzie
miękka. Tak ugotowana dynię można zblendować, przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Jeśli
puree jest zbyt wodniste można je odparować gotując jeszcze kilka minut. Należy
tylko często je mieszać żeby się nie przypaliło.
Do czego można użyć puree z dyni?
- można użyć do zrobienia ciasta : słodkich bułeczek dyniowych lub brownie
- można użyć do zrobienia pączusi dyniowych
- można zrobić z niego dyniowe cafe latte
- można użyć do usmażenia żółtych naleśników
- można zrobić z niego pierogi dyniowe
- można użyć do kopytek dyniowych na słodko
- można użyć do dyniowego sernika
- można użyć do zrobienia aksamitnej zupy dyniowej
Jak zrobić puree z dyni? |
Jak zrobić puree z dyni? |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz