17 października 2017

Zupa dyniowo – pomidorowa z pieczonych warzyw

Zupa dyniowo – pomidorowa z pieczonych warzyw
Trudno jej się oprzeć! Jest wszędzie, gdzie nie spojrzę tam piękne dynie. Cieszy mnie, że dostępne są różne odmiany: olbrzymia, Hokkaido, piżmowa, muszkatołowa czy makaronowa... Można więc próbować, eksperymentować i cieszyć się jej smakiem. Wczoraj podzieliłam się z Wami przepisem na ciasto dyniowe z owocami i kruszonką, dziś pora na coś wytrawnego: zupę dyniowo – pomidorową z pieczonych warzyw. Uwielbiam zupy dyniowe ponieważ nie tylko dobrze smakują, ale mają też piękny  kolor. Tym razem, żeby zupa pozostała słoneczna użyłam żółtych pomidorów. Jeśli ich nie macie smakować będzie także czerwonymi, ale kolor się zmieni.  Warzywa upiekłam w piekarniku dzięki czemu mają bardziej intensywny i głęboki smak. Mam nadzieję, że skusicie się na to dyniowe szaleństwo.


Jak ugotować zupę dyniowo – pomidorową z pieczonych warzyw?

Składniki:
  • ok. 1 kg dyni np. hokkaido
  • 800 g żółtych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka dobrej jakości oliwy
  • ½  - 1 papryczki chili
  • 3 – 4 szklanki bulionu
  • 2 – 3 łyżki śmietany 12%
  • sól

Dodatkowo:
  • prażona cebula
  • kozi twarożek
  • chili

Zupa dyniowo – pomidorowa z pieczonych warzyw
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC.

Dynię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory i cebulę przekroić na pół.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć warzywa skórą do dołu (dynię, pomidory, cebulę, główkę czosnku). Skropić oliwą i piec około 60 – 17 minut aż dynia będzie miękka.

Warzywa wyjąc z piekarnika i  lekko ostudzić. Dynię obrać ze skóry (jeśli to dynia Hokkaido można jej nie trzeba tego robić) oraz usunąć pestki. Pomidory obrać ze skóry. Z cebuli i czosnku obrać łuski.
Warzywa zmiksować z bulionem, śmietaną i papryczka chili (użyjcie jej tyle ile lubicie). Zupę zagotować i jeśli to konieczne doprawić do smaku solą.

Zupę dyniowo-pomidorowa podawać z prażoną cebulą, kozim twarogiem i natką pietruszki.

Smacznego:- )

Zupa dyniowo – pomidorowa z pieczonych warzyw
Zupa dyniowo – pomidorowa z pieczonych warzyw


                              

5 komentarzy:

  1. Wygląda tak apetycznie,że chętnie bym się od razu zabrała za gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że apetycznie wygląda i Cie kusi :) Mam nadzieję, że ją ugotujesz i Ci zasmakuje :D

      Usuń
    2. Jeśli tylko ugotuję,dam znać:) a już kilka przepisów od Ciebie trafiło na stałe do naszego menu więc i ta zupa prędzej czy później pojawi się na stole:)

      Usuń
  2. Aguś, bardzo się cieszę, że korzystasz z moich przepisów :D Nawet nie wiesz jak miło słyszeć takie miłe słowa :* A zupa na pewno Ci zasmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czegoś takiego właśnie szukałam. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń