Pierogi dyniowe pomarańczowym twarożkiem |
Po zeszłorocznym sukcesie pierogów dyniowych z kaszanką postanowiłam przygotować je na słodko. Przygotowałam pierogi dyniowe z pomarańczowym twarożkiem. Bardzo lubię połączenie dyni i pomarańczy, chętnie więc po nie sięgam. Pierogi smakowały chłopakom, a Junior już wymyśla czym można ponadziewać je następnym razem. Pomysłów jest kilka śliwki z czekoladą oraz jabłka z cynamonem. Może podrzucicie mi jakieś pomysły na nadzienie do pierogów na słodko? Tymczasem polecam wcześniejszy przepis na wytrawne pierogi z dynią z farszem serowym.
Pierogi dyniowe pomarańczowym twarożkiem |
Jak zrobić pierogi dyniowe z pomarańczowym twarożkiem?
Nadzienie z twarożku
pomarańczowego:
- 400 g twarogu półtustego
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- Skórka otarta z ½ pomarańczy
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Dodatkowo:
- masło
- cukier trzcinowy
Przygotować nadzienie rozgniatając twaróg
z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem i skórka pomarańczy.
Ciasto na pierogi:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g puree z dyni Hokkaido
- około ¼ szklanki gorącej wody
- ¼ łyżeczka soli
Do miski wsypać przesianą mąkę, sól,
dodać puree dyniowe, olej i gorącą wodę. Stopniowo wyrabiać ciasto. Ciasto
powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za twarde dodać jeszcze
trochę wody, jeśli zbyt klejące, podsypać mąka. Wszystko zależy od tego jaką
konsystencję ma użyte puree dyniowe. Ciasto przykryć lniana ściereczkę lub schować
pod miskę na około 10 minut.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.
Szklanką wykrawać kółka, na środku układać porcje pomarańczowego twarożku i
sklejać zgrabne pierogi.
Pierogi wrzucać porcjami do dużego
garnka z gotującą, osolona wodą. Dyniowe pierogi gotować około 3 minuty od
momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Pierogi podawać z odrobina masła i
cukrem trzcinowym.
Smacznego :- )
Pierogi dyniowe pomarańczowym twarożkiem |
Pierogi dyniowe pomarańczowym twarożkiem |
Pierogi dyniowe pomarańczowym twarożkiem |
wspaniałe! chcę! :D :D
OdpowiedzUsuńCudne! Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj burczy w brzuchu burczy, takiego mi apetytu narobiłaś! Piękne jedzonko :)
OdpowiedzUsuń