24 października 2017

Gołąbki dyniowe z indykiem

Gołąbki dyniowe z indykiem
Przychodzi taka chwila, że Junior mówi, „Mamo a może na obiad zrobisz gołąbki?”. Zazwyczaj wymiguję się i mówię, że pojedziemy na gołąbki do dziadka Andrzeja – bo wiadomo, ze to on robi najlepsze. Tym razem jednak sama miałam na nie ochotę, a dziadek miał do nas przyjechać w odwiedziny. Zrobiłam więc gołąbki dyniowe z indykiem – na szczęście smakowały Juniorowi i dziadkowi.
Gołąbki dyniowe z indykiem

Jak zrobić gołąbki dyniowe z indykiem?

Kapusta:
  • 1 duża główka kapusty włoskiej

Składniki na farsz:
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 łyżka domowej vegety (TUTAJ znajdziesz przepis)
  • 2 niepełne szklanki wody
  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 3 szklanki dyni startej na dużych oczkach
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżeczki soli słonecznej (TUTAJ znajdziesz przepis)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki domowej vegety
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki chili
  • sól
  • ½  szklanki wody pozostałej z gotowania kapusty

Dodatkowo:
  • około 1 litr bulionu

Sos pomidorowy
  • 2  szklanki wywaru z gotowania gołąbków (jeśli jest go mniej, uzupełnić wodą)
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, chili, czosnek granulowany, domowa wegeta, ewentualnie odrobina cukru).

Gołąbki dyniowe z indykiem
W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę obrać z wierzchnich liści , nożem wyciąć głąb. Kapustę włożyć do garnka nacięciem do góry, kolejno wyjmować liście, które zmiękły i odkładać do przestudzenia. Zgrubienia na końcu liści delikatnie rozbić tłuczkiem lub ściąć nożem.

Ryż zalać 2 niepełnymi szklankami wody, dodać łyżkę domowej Vegety. Ryż gotować aż wsiąknie całą wodę a potem odstawić w ciepłe miejsce. Najlepiej zawinąć w ręcznik i schować pod koc na około 30 minut.  

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać żółtą paprykę pokrojoną w drobną kostkę - dusić aż warzywa zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
Do przestudzonego ryżu dodać mielone mięso z indyka, startą na grubych oczkach dynię, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę pozostałą z gotowania kapusty oraz przesmażone warzywa. Do farszu dodać przyprawy: sól słoneczną, pieprz, cząber, słodką paprykę, domową vegetę, kurkumę, chili i sól do smaku.
Wymieszać do połączenia składników. Jeśli chcecie sprawdzić czy farsz jest wystarczająco doprawiony, weźcie kawałek i usmażcie na patelni. Jeśli okaże się za mało pikantny i słony doprawcie go jeszcze do smaku.

Kolejno faszerować liście kapusty: na liściu, blisko nasady kłaść łyżkę nadzienia, boki liścia zwijać do środka, po czym zrolować (podobnie jak zwija się krokiety).
Na dno garnka, brytfanny lub patelni nalać trochę bulionu i ułożyć kilka liści kapusty (dzięki temu gołąbki nie przypalą się). Na liściach układać ciasno obok siebie gołąbki. Całość zalać reszta bulionu, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę, aż kapusta będzie miękka.

Po upieczeniu zlać pozostały z gotowania wywar (powinno być około 2 szklanek płynu), dodać sok pomidorowy oraz przecier, doprawić wg upodobań do smaku. Sosem zalać gołąbki i razem gotować aż  sos zgęstnieje.  Jeśli lubicie możecie sos zagęścić odrobina mąki.
Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

Smacznego:- )

Gołąbki dyniowe z indykiem
Gołąbki dyniowe z indykiem
Gołąbki dyniowe z indykiem

                              

1 komentarz:

  1. Pyszne gołąbeczki. Lubię je jeść, rzadko jednak robię. Powód- poparzone palce podczas wyjmowania liści kapusty.

    OdpowiedzUsuń