Gołąbki dyniowe z indykiem |
Przychodzi taka chwila, że Junior mówi, „Mamo a może na obiad zrobisz gołąbki?”. Zazwyczaj wymiguję się i mówię, że pojedziemy na gołąbki do dziadka Andrzeja – bo wiadomo, ze to on robi najlepsze. Tym razem jednak sama miałam na nie ochotę, a dziadek miał do nas przyjechać w odwiedziny. Zrobiłam więc gołąbki dyniowe z indykiem – na szczęście smakowały Juniorowi i dziadkowi.
Gołąbki dyniowe z indykiem |
Jak zrobić gołąbki dyniowe z indykiem?
Kapusta:
- 1 duża główka kapusty włoskiej
Składniki
na farsz:
- 2 szklanki ryżu
- 1 łyżka domowej vegety (TUTAJ znajdziesz przepis)
- 2 niepełne szklanki wody
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 3 szklanki dyni startej na dużych oczkach
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżeczki soli słonecznej (TUTAJ znajdziesz przepis)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki domowej vegety
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki chili
- sól
- ½ szklanki wody pozostałej z gotowania kapusty
Dodatkowo:
- około 1 litr bulionu
Sos
pomidorowy
- 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków (jeśli jest go mniej, uzupełnić wodą)
- 1 szklanka soku pomidorowego
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, chili, czosnek granulowany, domowa wegeta, ewentualnie odrobina cukru).
Gołąbki dyniowe z indykiem |
W
dużym garnku zagotować wodę. Kapustę obrać z wierzchnich liści , nożem wyciąć
głąb. Kapustę włożyć do garnka nacięciem do góry, kolejno wyjmować liście,
które zmiękły i odkładać do przestudzenia. Zgrubienia na końcu liści delikatnie
rozbić tłuczkiem lub ściąć nożem.
Ryż
zalać 2 niepełnymi szklankami wody, dodać łyżkę domowej Vegety. Ryż gotować aż
wsiąknie całą wodę a potem odstawić w ciepłe miejsce. Najlepiej zawinąć w
ręcznik i schować pod koc na około 30 minut.
Na
patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać żółtą paprykę
pokrojoną w drobną kostkę - dusić aż warzywa zmiękną i odparuje z nich nadmiar
wody.
Do
przestudzonego ryżu dodać mielone mięso z indyka, startą na grubych oczkach
dynię, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę pozostałą z gotowania kapusty oraz
przesmażone warzywa. Do farszu dodać przyprawy: sól słoneczną, pieprz, cząber, słodką
paprykę, domową vegetę, kurkumę, chili i sól do smaku.
Wymieszać
do połączenia składników. Jeśli chcecie sprawdzić czy farsz jest wystarczająco
doprawiony, weźcie kawałek i usmażcie na patelni. Jeśli okaże się za mało
pikantny i słony doprawcie go jeszcze do smaku.
Kolejno
faszerować liście kapusty: na liściu, blisko nasady kłaść łyżkę nadzienia, boki
liścia zwijać do środka, po czym zrolować (podobnie jak zwija się krokiety).
Na
dno garnka, brytfanny lub patelni nalać trochę bulionu i ułożyć kilka liści
kapusty (dzięki temu gołąbki nie przypalą się). Na liściach układać ciasno obok
siebie gołąbki. Całość zalać reszta bulionu, przykryć pokrywką i gotować na
małym ogniu, lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę, aż kapusta
będzie miękka.
Po
upieczeniu zlać pozostały z gotowania wywar (powinno być około 2 szklanek
płynu), dodać sok pomidorowy oraz przecier, doprawić wg upodobań do smaku.
Sosem zalać gołąbki i razem gotować aż
sos zgęstnieje. Jeśli lubicie
możecie sos zagęścić odrobina mąki.
Gołąbki
podawać polane sosem pomidorowym.
Smacznego:-
)
Gołąbki dyniowe z indykiem |
Gołąbki dyniowe z indykiem |
Gołąbki dyniowe z indykiem |
Pyszne gołąbeczki. Lubię je jeść, rzadko jednak robię. Powód- poparzone palce podczas wyjmowania liści kapusty.
OdpowiedzUsuń