Kruche rogaliki owsiano-orzechowe |
Kruche rogaliki z pysznym nadzieniem owsiano-orzechowym. Ciasto przygotowane z mąki krupczatki jest wyjątkowo delikatne i bardzo łatwo się z nim pracuje. Rogaliki w świątecznej odsłonie z nadzieniem orzechowym. Dodatek prażonych płatków owsianych nadaje im wyjątkowego smaku. Tylko moja Siorka zgadła, że w masie przemycone są płatki owsiane. Można powiedzieć, że to bardzo zdrowe rogaliki ;) Zamiast masy orzechowej rogaliki możecie upiec z dodatkiem powideł śliwkowych lub ulubionej konfitury. Jedyny warunek musi być gęste, aby nie wypłynęły z rogalików.
Kruche rogaliki owsiano-orzechowe |
Jak upiec kruche rogaliki owsiano-orzechowe?
Nadzienie owsiano-orzechowe:
- 250 g płatków owsianych
- 150 g mieszanki orzechów (migdałów, orzechów włoskich, laskowych)
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 5 łyżek amaretto
- 2 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 50 g drożdży
- 4 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 białko do posmarowanie rogalików
- cukier puder do posypania rogalików
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Płatki powinny się zezłościć ale nie mogą być przypalone. W garnku rozpuścić masło dodać uprażone płatki i cukier. Wymieszać i chwilę podsmażać. Płatki zmielić razem z orzechami. Do masy dodać żółtka, śmietanę oraz amaretto - wymieszać. Na koniec do nadzienia dodać białka ubite na sztywna pianę.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Make posiekać z masłem, dodać resztę cukru, śmietanę, 1 jajko i 1 żółtko, cukier z wanilią. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie za gęste dodać jeszcze trochę śmietany, jeśli zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Ciasto pociąć na trójkąty. Na środek każdego trójkąta kłaść porcję nadzienia owsiano-orzechowego i zwijać zgrabne rogaliki. Rogaliki ułożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem roztrzepanym z łyżka mleka.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C, aż się ładnie zrumienią. Ostudzić na kratce i obsypać cukrem pudrem.
Smacznego :- )
Kruche rogaliki owsiano-orzechowe |
Kruche rogaliki owsiano-orzechowe |
Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń