25 stycznia 2018

Owsiane muffiny z jabłkami

Owsiane muffiny z jabłkami
Nowy rok na blogu rozpoczynam dopiero dziś, za to przepisem na wspaniałe, owsiane muffiny z jabłkami. Muffiny nadają się na podwieczorek, albo drugie śniadanie. Dzięki dodatkowi jabłek pokrojonych w  kostkę długo pozostają smaczne. Z wierzchu chrupiące w środku wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami owoców – niebo w gębie. Jeśli wolicie bardziej wytrawne wypieki możecie zmniejszyć ilość dodanego cukru. Przed podaniem owsiane muf finki możecie posypać cukrem pudrem.
Owsiane muffiny z jabłkami

Jak zrobić owsiane muffiny z jabłkami?

Składniki na 12 dużych babeczek:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki poszatkowanych orzechów np.: włoskich
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • ⅓ szklanki oleju
  • ½  szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ⅔ szklanki cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowy lub cukier waniliowy
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki żurawiny lub rodzynek


Wymieszać razem obie mąki, płatki owsiane, sodę, orzechy, żurawinę i kakao.

W drugiej misce wymieszać olej, mleko, jajko, aromat i cukier.

Jabłka obrać i pokroić w jednocentymetrową kostkę

Do mąki dodać pokrojone jabłka, zamieszać, wlać mokre składniki i całość połączyć. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca, nie mieszając ciasta zbyt długo. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej odrobiną masła. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu.

Smacznego : )

Owsiane muffiny z jabłkami
Owsiane muffiny z jabłkami


                              

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz