Lubicie makaron? Ja go uwielbiam! Od czasu do czasu dopada mnie wielka ochota na makaron we włoskim stylu. Pyszny sos, proste, świeże składniki to recepta na idealny makaron. Ponieważ zima szaleje na całego, przyszła mi ochota na coś kalorycznego, ugotowałam więc klasyczne spaghetti z klopsikami. Syte, rozgrzewające danie, które uwielbiają wszyscy. Tym razem zarówno do klopsików jak i do sosu dodałam dodatkowe ząbki czosnku – wyszedł z tego idealny obiad odstraszający wirusy i wampiry.
Klasyczne spaghetti z klopsikami |
Jak zrobić klasyczne spaghetti z klopsikami?
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
Składniki na klopsiki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej szałwii
- około 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- oliwa do smażenia klopsów
Składniki na sos:
- 1 kg dojrzałych pomidorów (lub 2 puszki pomidorów)
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 250 ml rosołu wołowego
- 3 łyżki listków tymianku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- garść liści bazylii
- drobno tarty parmezan do podania
Klasyczne spaghetti z klopsikami |
Bułkę namoczyć w mleku i odstawić na
około 5 minut, aż zmięknie . Po tym czasie odsączyć z nadmiaru mleka.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze
skóry.
Bułkę wymieszać z mielonym mięsem,
jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szałwią, solą i pieprzem. Całość
dobrze wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Za pomocą mokrych rąk
uformować małe klopsiki. Usmażyć na rumiano, z każdej strony na patelni na
łyżce oliwy.
Klopsiki zdjąć z patelni, odłożyć na
bok.
Zmniejszyć ogień, dodać pozostałą oliwę,
drobno posiekana cebule i czosnek i podsmażać 2 – 3 minuty, aż się zezłoci. Dodać koncentrat
pomidorowy, ocet balsamiczny i podgrzewać około minuty. Dodać pokrojone w
kostkę pomidory, rosół wołowy, tymianek, sól i pieprz. Gotować aż pomidory będą
miękkie i zaczną się rozpadać. Sos przetrzeć przez sito. Do sosu przełożyć klopsiki
i gotować na wolnym ogniu 15 – 20 minut lub dopóki sos się nie zagęści. Na
koniec dodać do sosu bazylię i wymieszać.
W tym czasie ugotować spaghetti zgodnie
z instrukcją zamieszczona na opakowaniu. Makaron odcedzić.
Podawać spaghetti z sosem pomidorowym i
klopsikami, posypane parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego:- )
Klasyczne spaghetti z klopsikami |
Wiem co jutro zjem na obiad :D Skorzystam z przepisu ;*
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
BLOG
INSTAGRAM
Jak dawno nie jadłam klopsików! Mniam, koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń