Ciasto czekoladowe na maślance z precelkami |
Błyskawiczne ciasto czekoladowe na maślance. Takie ciasta lubię. Szybko można się je piecze i robi duże wrażenie szczególnie na dzieciach. Na wierzch ciasta możecie ułożyć wszelkie dodatki jakie przyjdą Wam do głowy, albo zalegające w szafce słodycze. Mogą to być czekoladowe Mikołaje czy zające, wafelki, paluszki, precelki, kawałki krakersów, draże… Przyznacie, że wygląda takie ciasto uroczo i pysznie będzie smakować do weekendowej kawy.
Ciasto czekoladowe na maślance z precelkami
Jak zrobić ciasto czekoladowe na maślance z precelkami?
Składniki:
- 250 g masła ewentualnie margaryny
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ¼ szklanki oleju np. rzepakowego
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki maślanki
- 3 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 4 białka
Dodatkowo:
- wafelki
- czekolada
- precelki
- czekoladowe lentilki itp.
Masło roztopić i przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać połowę
cukru i ponownie ubić na bezę.
W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier, kakao, proszek do
pieczenia. Dodać żółtka, maślankę, olej i roztopione masło – wszystko wymieszać.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach
około 40x25 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 -55 minut do tzw suchego patyczka.
Smacznego :- )
Ciasto czekoladowe na maślance z precelkami |
Ciasto czekoladowe na maślance z precelkami |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz