8 marca 2018

Zapiekanka rybna z krewetkami i ziemniakami

Zapiekanka rybna z krewetkami i ziemniakami
Zapiekanki bardzo lubię i nie wiem dlaczego tak rzadko je robię a jeszcze rzadziej fotografuje. Może dlatego że jemy je najczęściej zimą na kolacje lub późny obiad,  a kiedy brak świtała niemożliwe jest zrobienie zdjęcia. Na szczęście tym razem udało mi się i mam dla Was pyszny przepis na zapiekankę rybną z krewetkami i ziemniakami. Cóż nie będę się rozpisywać, zapiekanka jest po prostu bardzo smaczna i polecam ją wszystkim którzy lubią ryby. Jeśli nie lubicie krewetek, proponuję zastąpić je po prostu dodatkową porcją ryby. Zapiekankę możecie przygotować w jednym większym naczyniu żaroodpornym, choć przyznam, że lubię podawać ją w  mniejszych ceramicznych kokilkach.
Zapiekanka rybna z krewetkami i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę rybną z krewetkami i ziemniakami?

Składniki:
  • 600 - 700 g ziemniaków
  • ok. 300 g filetów z białej ryby (np. dorsza, mintaja)
  • ok. 250 g krewetek
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 por
  • 1 – 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g żółtego sera
  • 30 g parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Beszamel:
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa


Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skóry.
Filety z ryby opłukać (jeśli jest zamrożona – rozmrozić), podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Krewetki opłukać (ewentualnie rozmrozić), oczyścić z „żyłek” i ogonów. Krewetki oprószyć pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Pora oczyścić, marchew obrać  i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i poddusić pora i marchew, powinny zmięknąć. Warzywa doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W ganku rozpuścić masło, oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Garnek zdjąć z ognia i do jasnej zasmażki  porcjami wlewać mleko. Gdy mąka jest całkowicie rozprowadzona w mleku, garnek ponownie postawić na ogniu i podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Beszamel doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W naczyniu żaroodpornym (w jednym większym lub w kilku mniejszych) ułożyć warstwę warzyw (pora z marchewką), kawałki ryby, krewetki. Całość polać sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć plastry wcześniej ugotowanych  ziemniaków i posypać żółtym serem i parmezanem.

Zapiekankę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut w zależności od użytego naczynia do zapiekania. Ser powinien ładnie się ze złocic a ryba powinna być miękka.

Upieczona zapiekankę odstawić na 10 minut i podawać.

Smacznego :- )

Zapiekanka rybna z krewetkami i ziemniakami
Zapiekanka rybna z krewetkami i ziemniakami


                              



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz