Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką |
Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką, które można szybki upiec i zabrać na wypad za miasto. W tym roku maj jest wyjątkowo ciepły i słoneczny, często więc wyruszamy na pikniki. Nie wiem dlaczego, ale uwielbiamy jeść na świeżym powietrzu, na łonie natury. Uwielbiam takie wyprawy z rodziną. Ostatnio zakochałam się w dzikich brzegach Warty, odkrywam je na nowo. Wystarczy wybrać się poza centrum miasta, a wybetonowane bulwary zamieniają się w zielone, tajemnicze brzegi pełne ptaków, ryb i bobrów. Polecam Wam takie wycieczki i poznawanie najbliższej okolicy. A jeśli zabierzecie z sobą pyszne owocowe ciasto i termos z kawą zamienicie taki wypad w bardzo przyjemne przeżycie kulinarne.
Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką |
Jak zrobić wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką?
Składniki suche:
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 20 dkg mąki pszennej tortowej
- 15 dkg mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej
- 12 dkg g białego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 małe opakowanie cukru z wanilią
Składniki mokre:
- 20 dkg jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 2 duże jajka
- ½ szklanki oleju o neutralnym smaku np. rzepakowego lub słonecznikowego
Kruszonka:
- 10 dkg mąki pszennej
- 10 dkg pełnoziarnistej maki np.: orkiszowej
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 20 dkg cukru
- ½ kostki zimnego masła
- 1 małe opakowanie cukru z wanilią
Dodatkowo:
- ok. 400 - 500 g obranych truskawek pokrojonych na połówki lub ćwiartki
- cukier puder do dekoracji
Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką |
Blaszkę o wymiarach około 33 na 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 185°C.
Ze składniki na kruszonkę (mąka, masło,
cukier, wiórki kokosowe) wyrobić kruszonkę. Kokosową kruszonkę schować do
lodówki.
Ciasto przygotowuje się podobnie jak muf
finy. W jednej misce należy wymieszać składniki suche (wiórki kokosowe, mąkę
razową, mąkę białą, cukier, proszek do pieczenia).
Natomiast w misce numer dwa trzeba
wymieszać składniki mokre (jogurt, mleko, olej i jajka). Najlepiej zrobić to
widelcem, ewentualnie rózgą.
Składniki z obu misek wymieszać. Do
mieszania nie należy używać miksera, wystarczy zrobić to delikatnie widelcem. Ciasto należy mieszać tylko do momentu
połączenia się składników. Wiosenne ciasto
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone
wcześniej truskawki, a na koniec wszystko posypać wcześniej przygotowaną kokosową
kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 185°C przez około 45 – 50 minut do tzw. „suchego
patyczka”. Jeśli ciasto zacznie się przypalać można przykryć je folią
aluminiową.
Ciasto wystudzić i przed podaniem
oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :- )
Wiosenne ciasto kokosowo-truskawkowe z kruszonką |
Takie lekkie owocowe ciacha teraz rządzą! Bardzo podoba mi się połączenie truskawek i kokosa :)
OdpowiedzUsuńSzykuję na jutro na piknik w przedszkolu :)
OdpowiedzUsuń