18 maja 2018

Pieczone młode marchewki z dipem tahini

Pieczone młode marchewki z dipem tahini
Jak nie kochać wiosny, kiedy właśnie teraz można zajadać się młodymi, delikatnymi warzywami. Pojawia się pyszna młoda kapusta, szparagi czy botwinka. Można z nich wyczarować przepyszne dania. Dziś pomysł na młode marchewki z piekarnika z dipem tahini, pistacjami i zielona pietruszką. Uwielbiam warzywa z piekarnik, ponieważ zyskują na intensywności smaku. Jeśli poda je się dobrym sosem tworzą wspaniałe danie. Takie warzywa podaję jako dodatek do głównego dnia lub jako lekka kolację.
Pieczone młode marchewki z dipem tahini

Jak zrobić pieczoną młodą marchewkę z dipem tahini, pistacjami i natką pietruszki?

Składniki:
  • pęczek młodej marchewki
  • 1 łyżka oleju np.: rzepakowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Dip tahini:
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu tariyaki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 – 2 łyżki wody

Dodatkowo:
  • garść  posiekanych pistacji
  • 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry


Z pęczka młodej marchewki odciąć natkę, pozostawiając około 3 cm kawałek zieleniny. Marchewki dobrze umyć i wyszorować. Jeśli są bardzo brudne można je oskrobać.
W miseczce wymieszać olej, syrop klonowy, sok z cytryny i szczyptę soli. Marchewki obtoczyć w tak przygotowanym sosie, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić pozostałym sosem. Marchewki piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 – 25 minut aż marchewki staną się miękkie i lekko zarumienione. W połowie pieczenia można przewrócić je na druga stronę.

Kiedy młode marchewki pieką się w piekarniku należy przygotować dip tahini.
W miseczce wymieszać pastę tahini, sok z cytryny, sos tariyaki, syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do sosu należy dodać 1 – 2 łyżki wody aby uzyskać pożądaną konsystencje sosu. Sos można dosmaczyć dodatkowa ilością soku z cytryny lub ewentualnie soli.
Upieczone młode marchewki podawać z dipem tahini, posypane posiekanymi pistacjami i natka pietruszki.

Smacznego:- )

Pieczone młode marchewki z dipem tahini


                      

1 komentarz :