Zupa szparagowa z zielonym groszkiem i fenkułem |
Przez ostanie upały unikałam gotowania zup. Zrobiło się trochę chłodniej i wykorzystałam okazję, żeby przygotować zupę szparagowa z zielonym groszkiem i fenkułem. Zupa jest niezwykle kremowa, bogata w smaki i przepyszna. Dodatek fenkuła, nadaje jej lekko anyżowego aromatu, a groszek sprawia, że jest bardzo pożywna. Przed podaniem tę zieloną zupę warto skropić dobrej jakości oliwą i posypać natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami. Tym razem zupę zjadłam z kawałkiem świeżej bułki, ale świetnie sprawdzą się też chrupiące grzanki.
Zupa szparagowa z zielonym groszkiem i fenkułem |
Jak zrobić zupę szparagową z zielonym groszkiem i fenkułem?
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 szklanka zielonego groszku
- ½ fenkuła (kopru włoskiego)
- 4 ząbki czosnku
- około 10 cm kawałek białej części pora
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- około 1 ½ litra rosołu lub bulionu warzywnego
- sól
- świeżo mielony pieprz
Do podania:
- oliwa z oliwek
- posiekana zielona pietruszka
- świeże pieczywo lub grzanki
Zupa szparagowa z zielonym groszkiem i fenkułem |
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
rzepakowy, dodać posiekany por, fenkuł i
czosnek. Chwilę dusić aż zrobią się szkliste i zmiękną.
Dodać bulion i całość zagotować.
Do bulionu wrzucić pokrojone na mniejsze
kawałki szparagi (z wcześniej odciętymi twardymi końcówkami), gotować około 5
minut po czym dodać zielony groszek. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą
miękkie.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki
krem. Zupę szparagowa so prawic do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem.
Przed podaniem zupę skropić oliwą i posypać
drobno posiekaną natką pietruszki i ozdobić zielonym groszkiem. Zupę szparagową
podawać z świeżym pieczywem lub grzankami.
Smacznego : -)
Zupa szparagowa z zielonym groszkiem i fenkułem |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz