Ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką |
Lubię wszystkie owoce, ale wiśnie to jeden z tych ulubionych. Wychodzą z niego pyszne dżemy i najlepsze wypieki. Jedynym mankamentem są pestki, ale znalazłam na nie prosty sposób. Odkryłam że najszybciej dryluję wiśnie za pomocą dużej agrafki. Nie zajmuje to tak wiele czasu a smak ciasta półkruchego z wiśniami i kruszonka wynagradza ten trud. Ciasto zachowuje swój smak nawet na trzeci dzień po upieczeniu, choć jak się domyślacie najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Mam nadzieję, że to półkruche ciasto z wiśniami na stałe trafi na wasze stoły.
Ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką |
Jak zrobić ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką?
Składniki na ciasto półkruche:
- 200 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego (7g)
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego (7g)
- 90 g masła
- 1 żółtko
Masa budyniowo-jogurtowa
- 360 g jogurtu greckiego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
Owoce:
- około 300 g wydrylowanych wiśni
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Wiśnie umyć, wydrylować (najłatwiej zrobić
to za pomocą dużej agrafki) i przełożyć na sitko, żeby odciekł sok.
Zagnieść składniki na kruche ciasto
(mąkę, masło, cukier, jako i proszek do pieczenia). Ciasto przełożyć do
tortownicy o średnicy 24 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto
ponakłuwać i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Ciasto piec około
20-25 minut.
Kiedy piecze się ciasto przygotować
kruszonkę i masę budyniową.
Z mąki pszennej, zimnego masła, cukru i
żółtka szybko zagnieść ciasto, rozetrzeć między palcami tak aby powstała
kruszonka.
W misce wymieszać jogurt, jajko, proszek
budyniowy i cukier – odstawić na bok.
Wiśnie wymieszać z łyżka maki
ziemniaczanej i łyżką cukru.
Na podpieczony spód wylać masę jogurtowo-budyniową,
wyłożyć oprószone mąką wiśnie, a wierzch obsypać kruszonką.
Cisto przełożyć do piekarnika i piec w
temperaturze 180°C z włączoną funkcją góra-dół
przez około 50 minut. Ciasto powinno być ładnie zezłocone.
Półkruchy placek z wiśniami i masą jogurtowo-budyniową
pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do ciasta świetnie pasuje kleks bitej
śmietany lub kulka lodów waniliowych.
Smacznego :- )
Ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką |
Ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką |
Bardzo lubię tego typu wypieki :*
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
BLOG
INSTAGRAM
A czy mogą być np. jagody? mrożone muszą być wcześniej rozmrożone, jeśli takie mam?
OdpowiedzUsuńJagód proszę nie rozmrażać. Proponuję obtoczyć je jak w przepisie miszanką mąki ziemniaczanej i cukru pudru :)
Usuń