Śledzie - to niewątpliwie jeden z rarytasów, który pojawia się na wigilijnym stole. Można przyrządzić je na wiele sposobów i cieszyć się ich smakiem. Można je kochać lub nienawidzić. Najbardziej smakują mi właśnie zimą i właśnie wtedy chętnie po nie sięgam. Przyznam, że jako dziecko za nimi nie przepadałam i choć mama zawsze przygotowywała je na kilka sposobów niechętnie je próbowałam. Dorosłam i nie wyobrażam sobie Świąt bez śledzi. Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i cebuli. Ciekawa jestem jaki jest Wasz ulubiony przepis na śledzie.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem |
Jak zrobić śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka?
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 mała cebula np. szalotka
- ½ jabłka
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- sól
- różowy pieprz
- cukier
Śledzie w śmietanie z jabłkiem |
Filety śledziowe namoczyć w zimnej
wodzie przez około dwie godziny. Śledzie odsączyć i pokroić na 2 – 3 centymetrowe
paski.
Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.
Cebule posolić i odstawić na 15 minut aby zmiękła.
Jabłko obrać ze skóry i pokroić w kostkę
(można też jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
Śmietanę wymieszać z majonezem,
chrzanem, cebula i jabłkiem i doprawić do smaku solą, różowym pieprzem i ewentualnie
cukrem.
W słoiku układać warstwami śledzie i
śmietanę pozostawić na kilka godzin do przegryzienia.
Śledzie ze śmietana podawać z
ziemniakami w mundurkach lub z razowym chlebem.
Smacznego :- )
Śledzie w śmietanie z jabłkiem |
Ściągnęłam sobie Pani przepis na śledzika z chrzanem, bardzo podoba mi się połączenie składników, pozdrawiam świątecznie. M.
OdpowiedzUsuńto widzę podobnie mamy z tymi śledziami ja jako dziecko też ich nie tykałam :)
OdpowiedzUsuń